loader image

Τσουρέκια Πασχαλινά

Αρχική   /    Recipes   /    Τσουρέκια Πασχαλινά

Σπιτικό τσουρέκι με αλεύρι... Για όλες τις χρήσεις; Όλα μπορούν να γίνουν με το Αλεύρι για όλες τις χρήσεις των Μύλων Κομοτηνής! Ευχαριστούμε πολύ το Άρωμα Κουζίνας και το Blife για την υπέροχη συνταγή για τσουρέκι που μας έδωσαν!
AuthorΜύλοι ΚομοτηνήςCategory, ,

Σπιτικό τσουρέκι με αλεύρι... Για όλες τις χρήσεις; Όλα μπορούν να γίνουν με το Αλεύρι για όλες τις χρήσεις των Μύλων Κομοτηνής! Ευχαριστούμε πολύ το Άρωμα Κουζίνας και το Blife για την υπέροχη συνταγή για τσουρέκι που μας έδωσαν!

Yields1 Serving
Υλικά:
 1.300γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 300γρ. χλιαρό νερό
 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
 350γρ. ζάχαρη
 250γρ. μαργαρίνη
 4 αυγά
 2 κουτάκια σκόνη βανίλιας
 1κ.γ. μαχλέπι σκόνη
 1/3 κ.γ. κακουλέ σκόνη
 Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι (ή από ακέρωτο λεμόνι)
 1 κρόκο από αυγό, χτυπημένο για το άλειμμα των τσουρεκιών
 Αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
1

Κοσκινίζω το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί το χλιαρό νερό, 1 κ.γ. ζάχαρη και τη μαγιά. Με το χέρι μου παίρνω λίγο από το αλεύρι, το φέρνω στη λακκουβίτσα με τη μαγιά και το ανακατεύω μέχρι να γίνει ένας χυλός. Προσέχω να μην πάρω πολύ από το αλεύρι, το γύρω-γύρω και το αφήνω άθικτο.

2

Σκεπάζω τη λεκάνη με μια κουβερτούλα και την αφήνω για ½ ώρα σε ένα σχετικά ζεστό σημείο του σπιτιού, μακριά από ρεύματα, μέχρι το μείγμα της μαγιάς να διπλασιαστεί.

3

Σε ένα μεγαλούτσικο μπολ χτυπάω με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη και τη μαργαρίνη για μερικά λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια αφράτη και ανοιχτόχρωμη κρέμα. Προσθέτω τα αυγά ένα-ένα και χτυπάω καλά μετά από κάθε προσθήκη. Στη συνέχεια, ρίχνω τη σκόνη βανίλιας, το μαχλέπι, τον κακουλέ και το ξύσμα πορτοκαλιού, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν στο μείγμα.

4

Όταν το μείγμα της μαγιάς στη λεκάνη έχει πια φουσκώσει, σκεπάζω τη λεκάνη και προσθέτω εκεί το μείγμα των αυγών. Αρχίζω να ανακατεύω όλα τα υλικά της λεκάνης, φέρνοντας το άθικτο αλεύρι από την περιφέρεια προς το κέντρο με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω καλά για 7-8 λεπτά, μέχρι τελικά να φτιάξω μια ζύμη ελαστική και εύπλαστη. Αφήνω τη λεκάνη καλά σκεπασμένη με μια κουβερτούλα σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μου.

5

Τη χωρίζω σε δύο μέρη και στη συνέχεια χωρίζω το κάθε ένα σε τρία κομμάτια, τα πλάθω σε μέτρια κορδόνια και φτιάχνω πλεξίδες. Στο κέντρο του κάθε τσουρεκιού-πλεξίδας μισοβυθίζω ένα κόκκινο πασχαλινό αυγό.

6

Στρώνω με λαδόκολλα το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου και βάζω εκεί τα τσουρέκια. Τα σκεπάζω με μία πετσέτα και τα αφήνω για 1 ώρα ακόμα, να φουσκώσουν καλά. Προθερμαίνω τον φούρνο στον αέρα, στους 160 βαθμούς.

7

Ξεσκεπάζω το ταψί και αλείφω τα τσουρέκια με τον κρόκο αυγού για να γυαλίσουν όμορφα, πασπαλίζω με το φιλέ αμυγδάλου και τα ψήνω για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Ingredients

Υλικά:
 1.300γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 300γρ. χλιαρό νερό
 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
 350γρ. ζάχαρη
 250γρ. μαργαρίνη
 4 αυγά
 2 κουτάκια σκόνη βανίλιας
 1κ.γ. μαχλέπι σκόνη
 1/3 κ.γ. κακουλέ σκόνη
 Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι (ή από ακέρωτο λεμόνι)
 1 κρόκο από αυγό, χτυπημένο για το άλειμμα των τσουρεκιών
 Αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα

Directions

Εκτέλεση:
1

Κοσκινίζω το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί το χλιαρό νερό, 1 κ.γ. ζάχαρη και τη μαγιά. Με το χέρι μου παίρνω λίγο από το αλεύρι, το φέρνω στη λακκουβίτσα με τη μαγιά και το ανακατεύω μέχρι να γίνει ένας χυλός. Προσέχω να μην πάρω πολύ από το αλεύρι, το γύρω-γύρω και το αφήνω άθικτο.

2

Σκεπάζω τη λεκάνη με μια κουβερτούλα και την αφήνω για ½ ώρα σε ένα σχετικά ζεστό σημείο του σπιτιού, μακριά από ρεύματα, μέχρι το μείγμα της μαγιάς να διπλασιαστεί.

3

Σε ένα μεγαλούτσικο μπολ χτυπάω με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη και τη μαργαρίνη για μερικά λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια αφράτη και ανοιχτόχρωμη κρέμα. Προσθέτω τα αυγά ένα-ένα και χτυπάω καλά μετά από κάθε προσθήκη. Στη συνέχεια, ρίχνω τη σκόνη βανίλιας, το μαχλέπι, τον κακουλέ και το ξύσμα πορτοκαλιού, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν στο μείγμα.

4

Όταν το μείγμα της μαγιάς στη λεκάνη έχει πια φουσκώσει, σκεπάζω τη λεκάνη και προσθέτω εκεί το μείγμα των αυγών. Αρχίζω να ανακατεύω όλα τα υλικά της λεκάνης, φέρνοντας το άθικτο αλεύρι από την περιφέρεια προς το κέντρο με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω καλά για 7-8 λεπτά, μέχρι τελικά να φτιάξω μια ζύμη ελαστική και εύπλαστη. Αφήνω τη λεκάνη καλά σκεπασμένη με μια κουβερτούλα σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μου.

5

Τη χωρίζω σε δύο μέρη και στη συνέχεια χωρίζω το κάθε ένα σε τρία κομμάτια, τα πλάθω σε μέτρια κορδόνια και φτιάχνω πλεξίδες. Στο κέντρο του κάθε τσουρεκιού-πλεξίδας μισοβυθίζω ένα κόκκινο πασχαλινό αυγό.

6

Στρώνω με λαδόκολλα το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου και βάζω εκεί τα τσουρέκια. Τα σκεπάζω με μία πετσέτα και τα αφήνω για 1 ώρα ακόμα, να φουσκώσουν καλά. Προθερμαίνω τον φούρνο στον αέρα, στους 160 βαθμούς.

7

Ξεσκεπάζω το ταψί και αλείφω τα τσουρέκια με τον κρόκο αυγού για να γυαλίσουν όμορφα, πασπαλίζω με το φιλέ αμυγδάλου και τα ψήνω για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Τσουρέκια Πασχαλινά

Σχετικές Συνταγές:

Μπισκότα Αγίου ΒαλεντίνουBy Χριστίνα Τσετινέ❤️🍪Η αγάπη είναι γλυκιά, όπως και αυτά τα νόστιμα μπισκότα με καρδιές που έφτιαξε η Χριστίνα Τσετινέ για τον Άγιο Βαλεντίνο. Δείτε τη συνταγή!
Τσουρέκι με αποξηραμένα φρούταBy Χριστίνα ΤσετινέΠεντανόστιμο, εύκολο και αφράτο τσουρέκι με αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτα και αμύγδαλα από την Χριστίνα Τσετινέ! Το πιο τέλειο τσουρέκι! Ανακαλύψτε τη συνταγή τώρα.