loader image

Τάρτα με πατάτα & μανιτάρια

Κατηγορία: Ζύμες, Πίτες

Αρχική   /    Recipes   /    Τάρτα με πατάτα & μανιτάρια

Αυτή η τάρτα με πατάτα και μανιτάρια θα σας εντυπωσιάσει. 🔝 Δοκιμάστε τη συνταγή από τη Χριστίνα Τσετινέ!
AuthorΧριστίνα ΤσετινέCategory,

Αυτή η τάρτα με πατάτα και μανιτάρια θα σας εντυπωσιάσει. 🔝 Δοκιμάστε τη συνταγή από τη Χριστίνα Τσετινέ!

Yields1 Serving
Υλικά (για μια μεσαίου μεγέθους ταρτιέρα):
 250 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 125 g. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
 1 κρόκο αυγού
 50 ml κρύο νερό
 1 πρέζα αλάτι
Υλικά για τη γέμιση:
 2 μεγάλες πατάτες
 ½ κεσεδάκι μανιτάρια
 3-4 φέτες προσούτο ή άλλο αλλαντικό
 2-3 φέτες μοτσαρέλλα
 3 αυγά
 200 ml κρέμα γάλακτος
 σχοινόπρασο ( προαιρετικά)
 αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1

Ξεκινάμε με τη ζύμη.

2

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο.

3

Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να πετύχουμε μια τριφτή ζύμη.

4

Βάζουμε τον κρόκο, το αλάτι και το κρύο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε ομοιογενή ζύμη (δε ζυμώνουμε για πολλή ώρα).

5

Πλάθουμε σε μπάλα, τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα το λιγότερο.

6

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια.

7

Καθαρίζουμε με υγρό πανάκι τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες, όχι πολύ λεπτές.

8

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πατάτες και τα μανιτάρια σε μέτρια φωτιά για 15 περίπου λεπτά (θέλουμε να μαλακώσουν).

9

Αλατίζουμε, ρίχνουμε λίγο πιπέρι και σχοινόπρασο ψιλοκομμένο και αφήνουμε στην άκρη.

10

Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και τη βάζουμε ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες.

11

Με μεγάλο πλάστη την ανοίγουμε σε όσο πιο στρόγγυλο φύλλο γίνεται.

12

Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και βάζουμε προσεκτικά μέσα τη ζύμη φροντίζοντας να προεξέχει από τα τοιχώματα του σκεύους.

13

Κόβουμε με ένα μαχαίρι την επιπλέον ζύμη και με το χέρι μας απλώνουμε όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε τη ζύμη μας μέσα και στο πλάι του σκεύους.

14

Τρυπάμε με πιρούνι τη βάση βάζουμε λαδόκολλα και από πάνω φασόλια για να μη φουσκώσει η ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C για 10 λεπτά.

15

Βγάζουμε από το φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και τη λαδόκολλα, αλείφουμε με λίγο ασπράδι τη βάση και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.

16

Αφού την ξαναβγάλουμε τοποθετούμε μέσα στην τάρτα τις πατάτες, τα μανιτάρια , προσούτο ψιλοκομμένο και από πάνω λίγη μοτσαρέλα σε κομμάτια διάσπαρτη.

17

Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, αλατίζουμε ελαφρώς και περιχύνουμε την γέμιση.

18

Βάζουμε στο φούρνο για άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα στην επιφάνεια.

19

Αφήνουμε 15 λεπτά περίπου να σταθεί και μετά σερβίρουμε.

Ingredients

Υλικά (για μια μεσαίου μεγέθους ταρτιέρα):
 250 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 125 g. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
 1 κρόκο αυγού
 50 ml κρύο νερό
 1 πρέζα αλάτι
Υλικά για τη γέμιση:
 2 μεγάλες πατάτες
 ½ κεσεδάκι μανιτάρια
 3-4 φέτες προσούτο ή άλλο αλλαντικό
 2-3 φέτες μοτσαρέλλα
 3 αυγά
 200 ml κρέμα γάλακτος
 σχοινόπρασο ( προαιρετικά)
 αλάτι, πιπέρι

Directions

Εκτέλεση:
1

Ξεκινάμε με τη ζύμη.

2

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο.

3

Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να πετύχουμε μια τριφτή ζύμη.

4

Βάζουμε τον κρόκο, το αλάτι και το κρύο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε ομοιογενή ζύμη (δε ζυμώνουμε για πολλή ώρα).

5

Πλάθουμε σε μπάλα, τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα το λιγότερο.

6

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια.

7

Καθαρίζουμε με υγρό πανάκι τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες, όχι πολύ λεπτές.

8

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πατάτες και τα μανιτάρια σε μέτρια φωτιά για 15 περίπου λεπτά (θέλουμε να μαλακώσουν).

9

Αλατίζουμε, ρίχνουμε λίγο πιπέρι και σχοινόπρασο ψιλοκομμένο και αφήνουμε στην άκρη.

10

Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και τη βάζουμε ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες.

11

Με μεγάλο πλάστη την ανοίγουμε σε όσο πιο στρόγγυλο φύλλο γίνεται.

12

Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και βάζουμε προσεκτικά μέσα τη ζύμη φροντίζοντας να προεξέχει από τα τοιχώματα του σκεύους.

13

Κόβουμε με ένα μαχαίρι την επιπλέον ζύμη και με το χέρι μας απλώνουμε όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε τη ζύμη μας μέσα και στο πλάι του σκεύους.

14

Τρυπάμε με πιρούνι τη βάση βάζουμε λαδόκολλα και από πάνω φασόλια για να μη φουσκώσει η ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C για 10 λεπτά.

15

Βγάζουμε από το φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και τη λαδόκολλα, αλείφουμε με λίγο ασπράδι τη βάση και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.

16

Αφού την ξαναβγάλουμε τοποθετούμε μέσα στην τάρτα τις πατάτες, τα μανιτάρια , προσούτο ψιλοκομμένο και από πάνω λίγη μοτσαρέλα σε κομμάτια διάσπαρτη.

17

Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, αλατίζουμε ελαφρώς και περιχύνουμε την γέμιση.

18

Βάζουμε στο φούρνο για άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα στην επιφάνεια.

19

Αφήνουμε 15 λεπτά περίπου να σταθεί και μετά σερβίρουμε.

Τάρτα με πατάτα & μανιτάρια

Σχετικές Συνταγές:

Hot Cross Buns με κομματάκια σοκολάταςBy Χριστίνα ΤσετινέΤα βρετανικά πασχαλινά ψωμάκια - ένα βρετανικό για τους άγγλους έθιμο, όπως το τσουρέκι για τους έλληνες. Τα ψωμάκια αυτά κρύβουν πίσω τους πολλή παράδοση, πολλές προκαταλήψεις και ακόμη πιο πολλή γεύση!
Νηστίσιμα κουλουράκια με κόκκινο κρασίBy Χριστίνα ΤσετινέΜια ανάσα πριν το Πάσχα.. και πριν τα πασχαλινά κουλούρια! Δοκιμάστε τη συνταγή από τη Χριστίνα Τσετινέ για πασχαλινά νηστήσιμα κουλουράκια με κόκκινο κρασί!
Cupcakes brownies με κρέμα σοκολάταςBy Χριστίνα ΤσετινέΟ έρωτας περνάει από το στομάχι... και αυτά τα cupcakes είναι το καλύτερο επιδόρπιο για το τραπέζι του Αγίου Βαλεντίνου! ❤