loader image

Πρασο σπανακοτυρόπιτα

Κατηγορία: Ζύμες, Πίτες

Αρχική   /    Recipes   /    Πρασο σπανακοτυρόπιτα

Πρασοσπανακοτυρόπιτα: τόσο ενδιαφέρουσα, όσο το όνομά της! Και η συνταγή, φυσικά, από τη Χριστίνα Τσετινέ!
AuthorΧριστίνα ΤσετινέCategory,

Πρασοσπανακοτυρόπιτα: τόσο ενδιαφέρουσα, όσο το όνομά της! Και η συνταγή, φυσικά, από τη Χριστίνα Τσετινέ!

Yields1 Serving
Υλικά (για το φύλλο, για ταψί περίπου 30 εκ):
 600 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 50 g ελαιόλαδο
 250 περίπου g νερό ελάχιστα χλιαρό
 1 κ.γ αλάτι
 1 κ.σ ξύδι
Υλικά (για τη γέμιση):
 1 δεμάτι πράσα
 γύρω στα 500 g σπανάκι (και κατεψυγμένο κάνει)
 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
 άνηθο
 ελαιόλαδο
 300-400 g φέτα (ή νηστίσιμο τυρί)
 λίγο τραχανά (2-3 κ.σ)
 αλάτι, πιπέρι
 σπορέλαιο ανάμεικτο με ελαιόλαδο (αναλογία 2:1 ) για το άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση:
1

Ξεκινάμε με τη γέμιση γιατί θέλουμε να είναι κρύα όταν τη βάλουμε στην πίτα.

2

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας.

3

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και περιμένουμε να ζεσταθεί.

4

Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα πράσα και τα κρεμμυδάκια μαζί με λίγο πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.

5

Προσθέτουμε και το σπανάκι και περιμένουμε να μαραθεί κι αυτό ανακατεύοντας διαρκώς(αν είναι κατεψυγμένο θα χρειαστεί λίγη παραπάνω ώρα γιατί θα βγάλει και αρκετό νερό).

6

Στο τέλος προσθέτουμε τον άνηθο και το αλάτι.

7

Αποσύρουμε από τη φωτιά , ρίχνουμε τον τραχανά και τη φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε καλά.

8

Αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το φύλλο.

9

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά και τα δουλεύουμε με τον γάντζο μέχρι να πετύχουμε μια ελαστική και μαλακή ζύμη.

10

Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί.

11

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 7-8 μπάλες τις οποίες έχουμε σκεπασμένες με πετσέτα για να μην ξεραθούν.

12

Αλευρώνουμε τον πάγκο μας (πολλοί χρησιμοποιούν νισεστέ αντί για αλεύρι), ρίχνουμε λίγο αλέυρι και πάνω στην επιφάνεια του ζυμαριού και προσπαθούμε με τον πλάστη να το ανοίξουμε σε όσο πιο λεπτό φύλλο γίνεται, ρίχνοντας κατά τη διαδικασία όσο αλεύρι έξτρα χρειάζεται για να μην κολλήσει το φύλλο.

13

Αν κάνει τρύπες, μην στεναχωριέστε, θα τις καλύψετε με το επόμενο φύλλο.

14

Λαδώνουμε ελαφρώς με πινέλο τον πάτο του ταψιού μας και απλώνουμε το πρώτο μας φύλλο, φροντίζοντας να προεξέχει του ταψιού.

15

Συνεχίζουμε βάζοντας άλλα 2 φύλλα, λαδώνοντας το κάθε ένα από αυτά (βασικό εδώ είναι τα φύλλα να μη βγαίνουν έξω από το ταψί).

16

Βάζουμε τη μισή γέμιση και συνεχίζουμε με άλλα 2-3 φύλλα (εξαρτάται από το πόσα μπαλάκια θα κάνετε), λαδώνοντας προσεκτικά κάθε ένα από αυτά.

17

Βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση και από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία λαδώνουμε κάθε φορά.

18

Προσοχή! Το τελευταίο φύλλο πρέπει να προεξέχει όπως και το πρώτο!

19

Διπλώνουμε προσεκτικά προς τα μέσα το τελευταίο και το πρώτο φύλλο για να δημιουργηθεί ο κόθρος, χαράσσουμε την επιφάνεια σε κομμάτια και ραντίζουμε με λίγο νερό.

20

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180ο C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου μία ώρα.

21

Καταλαβαίνουμε ότι η πίτα είναι έτοιμη όταν έχει συρρικνωθεί ελαφρώς και έχει πάρει ένα χρυσό χρώμα στην επιφάνειά της.

Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμα φύλλα η διαδικασία είναι η ίδια με τα χειροποίητα!

Η γέμιση αυτή είναι πεντανόστιμη και θα ταίριαζε πολύ και στα ατομικά πιτάκια που σας ανέβασα, τους γκιοζλεμέδες!

Ingredients

Υλικά (για το φύλλο, για ταψί περίπου 30 εκ):
 600 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 50 g ελαιόλαδο
 250 περίπου g νερό ελάχιστα χλιαρό
 1 κ.γ αλάτι
 1 κ.σ ξύδι
Υλικά (για τη γέμιση):
 1 δεμάτι πράσα
 γύρω στα 500 g σπανάκι (και κατεψυγμένο κάνει)
 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
 άνηθο
 ελαιόλαδο
 300-400 g φέτα (ή νηστίσιμο τυρί)
 λίγο τραχανά (2-3 κ.σ)
 αλάτι, πιπέρι
 σπορέλαιο ανάμεικτο με ελαιόλαδο (αναλογία 2:1 ) για το άλειμμα των φύλλων

Directions

Εκτέλεση:
1

Ξεκινάμε με τη γέμιση γιατί θέλουμε να είναι κρύα όταν τη βάλουμε στην πίτα.

2

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας.

3

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και περιμένουμε να ζεσταθεί.

4

Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα πράσα και τα κρεμμυδάκια μαζί με λίγο πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.

5

Προσθέτουμε και το σπανάκι και περιμένουμε να μαραθεί κι αυτό ανακατεύοντας διαρκώς(αν είναι κατεψυγμένο θα χρειαστεί λίγη παραπάνω ώρα γιατί θα βγάλει και αρκετό νερό).

6

Στο τέλος προσθέτουμε τον άνηθο και το αλάτι.

7

Αποσύρουμε από τη φωτιά , ρίχνουμε τον τραχανά και τη φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε καλά.

8

Αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το φύλλο.

9

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά και τα δουλεύουμε με τον γάντζο μέχρι να πετύχουμε μια ελαστική και μαλακή ζύμη.

10

Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί.

11

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 7-8 μπάλες τις οποίες έχουμε σκεπασμένες με πετσέτα για να μην ξεραθούν.

12

Αλευρώνουμε τον πάγκο μας (πολλοί χρησιμοποιούν νισεστέ αντί για αλεύρι), ρίχνουμε λίγο αλέυρι και πάνω στην επιφάνεια του ζυμαριού και προσπαθούμε με τον πλάστη να το ανοίξουμε σε όσο πιο λεπτό φύλλο γίνεται, ρίχνοντας κατά τη διαδικασία όσο αλεύρι έξτρα χρειάζεται για να μην κολλήσει το φύλλο.

13

Αν κάνει τρύπες, μην στεναχωριέστε, θα τις καλύψετε με το επόμενο φύλλο.

14

Λαδώνουμε ελαφρώς με πινέλο τον πάτο του ταψιού μας και απλώνουμε το πρώτο μας φύλλο, φροντίζοντας να προεξέχει του ταψιού.

15

Συνεχίζουμε βάζοντας άλλα 2 φύλλα, λαδώνοντας το κάθε ένα από αυτά (βασικό εδώ είναι τα φύλλα να μη βγαίνουν έξω από το ταψί).

16

Βάζουμε τη μισή γέμιση και συνεχίζουμε με άλλα 2-3 φύλλα (εξαρτάται από το πόσα μπαλάκια θα κάνετε), λαδώνοντας προσεκτικά κάθε ένα από αυτά.

17

Βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση και από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία λαδώνουμε κάθε φορά.

18

Προσοχή! Το τελευταίο φύλλο πρέπει να προεξέχει όπως και το πρώτο!

19

Διπλώνουμε προσεκτικά προς τα μέσα το τελευταίο και το πρώτο φύλλο για να δημιουργηθεί ο κόθρος, χαράσσουμε την επιφάνεια σε κομμάτια και ραντίζουμε με λίγο νερό.

20

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180ο C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου μία ώρα.

21

Καταλαβαίνουμε ότι η πίτα είναι έτοιμη όταν έχει συρρικνωθεί ελαφρώς και έχει πάρει ένα χρυσό χρώμα στην επιφάνειά της.

Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμα φύλλα η διαδικασία είναι η ίδια με τα χειροποίητα!

Η γέμιση αυτή είναι πεντανόστιμη και θα ταίριαζε πολύ και στα ατομικά πιτάκια που σας ανέβασα, τους γκιοζλεμέδες!

Πρασο σπανακοτυρόπιτα

Σχετικές Συνταγές:

Κουλουράκια της ΛαμπρήςBy Χριστίνα ΤσετινέΤα κουλουράκια της Λαμπρής από Μύλους Κομοτηνής, φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι από την Χριστίνα Τσετινέ!🐣 Η τραγανή υφή, το πλούσιο άρωμα βουτύρου και τo ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού συνθέτουν ένα κουλούρι που λιώνει στο στόμα. 🐰🌷
Αφράτα μίνι τσουρεκάκιαBy Χριστίνα ΤσετινέΘέλεις αφράτα, μυρωδάτα, μίνι τσουρεκάκια; Φτιάξε τα δικά σου με αυτή την εύκολη συνταγή από την Χριστίνα Τσετινέ!
Μπισκότα Αγίου ΒαλεντίνουBy Χριστίνα Τσετινέ❤️🍪Η αγάπη είναι γλυκιά, όπως και αυτά τα νόστιμα μπισκότα με καρδιές που έφτιαξε η Χριστίνα Τσετινέ για τον Άγιο Βαλεντίνο. Δείτε τη συνταγή!