loader image

Γκιοζελμές με μανιτάρια

Κατηγορία: Πίτες

Αρχική   /    Recipes   /    Γκιοζελμές με μανιτάρια

Γκιοζελμές: Με καταγωγή από τη Μ. Ασία, πρόκειται για μια υγιεινή πίτα, που κάποτε αποτελούσε "το φαγητό των φτωχών". Μπορούμε να το φτιάξουμε σε διάφορες παραλλαγές, σήμερα η Χριστίνα Τσετινέ, έχει επιλέξει ως γέμιση: τα μανιτάρια!
AuthorΧριστίνα ΤσετινέCategory

Γκιοζελμές: Με καταγωγή από τη Μ. Ασία, πρόκειται για μια υγιεινή πίτα, που κάποτε αποτελούσε "το φαγητό των φτωχών". Μπορούμε να το φτιάξουμε σε διάφορες παραλλαγές, σήμερα η Χριστίνα Τσετινέ, έχει επιλέξει ως γέμιση: τα μανιτάρια!

Yields1 Serving
Υλικά για τη ζύμη (για 8-10 ατομικά πιτάκια):
 500 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
 50 g ελαιόλαδο
 10 g αλάτι
 10 g ζάχαρη
 250 -300 g νερό χλιαρό
Υλικά για τη γέμιση:
 1 κεσεδάκι μανιτάρια άσπρα και ένα κεσεδάκι μανιτάρια καφέ(μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε και μόνο μια ποικιλία)
 2 πράσα λεπτά
 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
 1 πιπεριά κόκκινη
 2 κουταλιές της σούπας χυμό συμπυκνωμένο ντομάτας
 μαϊντανός , άνηθος
 αλάτι, πιπέρι
 ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
1

Ξεκινάμε από τη ζύμη.

2

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε όλα τα υλικά και με τον γάντζο δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι (λίγο κολλώδες αλλά δε ρίχνουμε έξτρα αλεύρι).

3

Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και το αφήνουμε για ένα μισάωρο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

4

Όσο ξεκουράζεται το ζυμάρι ετοιμάζουμε τη γέμιση.

5

Καθαρίζουμε με ένα υγρό πανάκι τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες.

6

Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και μυρωδικά μας.

7

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν.

8

Προσθέτουμε την κόκκινη πιπεριά και μετά από 2-3 λεπτά τα μανιτάρια.

9

Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι και τα μυρωδικά και αφού μαλακώσουν και φύγουν τα πολλά υγρά , αποσύρουμε από τη φωτιά.

10

Παίρνουμε τη ζύμη που έχει φουσκώσει και την ζυμώνουμε λίγο ακόμη.

11

Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια των 80 περίπου γραμμαρίων, τα οποία σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για να μην ξεραθούν.

12

Αλευρώνουμε τον πάγκο μας ελαφρώς και ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε λεπτές στρόγγυλες πίτες.

13

Γεμίζουμε με τη γέμιση που έχουμε ετοιμάσει, κλείνουμε σε φάκελο και ξανασκεπάζουμε με πετσέτα.

14

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό ή μαντεμένιο τηγάνι, αλείφουμε ελαφρώς με ηλιέλαιο τις πίτες και τις ψήνουμε σε μέτρια φωτιά και από τις 2 πλευρές.

15

Απολαμβάνουμε όσο είναι ακόμη ζεστές.

Αν δεν νηστεύετε μπορείτε να ρίξετε και λίγη φέτα στη γέμιση, θα το απογειώσει.

Για να μην είναι άψητη η πιτούλα σας καλό θα είναι να κάνετε λεπτό το φύλλο και να μην την ψήσετε σε δυνατή φωτιά γιατί θα αρπάξει σε κάποια σημεία και σε άλλα θα είναι άψητη.

Ingredients

Υλικά για τη ζύμη (για 8-10 ατομικά πιτάκια):
 500 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
 50 g ελαιόλαδο
 10 g αλάτι
 10 g ζάχαρη
 250 -300 g νερό χλιαρό
Υλικά για τη γέμιση:
 1 κεσεδάκι μανιτάρια άσπρα και ένα κεσεδάκι μανιτάρια καφέ(μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε και μόνο μια ποικιλία)
 2 πράσα λεπτά
 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
 1 πιπεριά κόκκινη
 2 κουταλιές της σούπας χυμό συμπυκνωμένο ντομάτας
 μαϊντανός , άνηθος
 αλάτι, πιπέρι
 ελαιόλαδο

Directions

Εκτέλεση:
1

Ξεκινάμε από τη ζύμη.

2

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε όλα τα υλικά και με τον γάντζο δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι (λίγο κολλώδες αλλά δε ρίχνουμε έξτρα αλεύρι).

3

Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και το αφήνουμε για ένα μισάωρο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

4

Όσο ξεκουράζεται το ζυμάρι ετοιμάζουμε τη γέμιση.

5

Καθαρίζουμε με ένα υγρό πανάκι τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες.

6

Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και μυρωδικά μας.

7

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν.

8

Προσθέτουμε την κόκκινη πιπεριά και μετά από 2-3 λεπτά τα μανιτάρια.

9

Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, το αλάτι, το πιπέρι και τα μυρωδικά και αφού μαλακώσουν και φύγουν τα πολλά υγρά , αποσύρουμε από τη φωτιά.

10

Παίρνουμε τη ζύμη που έχει φουσκώσει και την ζυμώνουμε λίγο ακόμη.

11

Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια των 80 περίπου γραμμαρίων, τα οποία σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για να μην ξεραθούν.

12

Αλευρώνουμε τον πάγκο μας ελαφρώς και ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε λεπτές στρόγγυλες πίτες.

13

Γεμίζουμε με τη γέμιση που έχουμε ετοιμάσει, κλείνουμε σε φάκελο και ξανασκεπάζουμε με πετσέτα.

14

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό ή μαντεμένιο τηγάνι, αλείφουμε ελαφρώς με ηλιέλαιο τις πίτες και τις ψήνουμε σε μέτρια φωτιά και από τις 2 πλευρές.

15

Απολαμβάνουμε όσο είναι ακόμη ζεστές.

Αν δεν νηστεύετε μπορείτε να ρίξετε και λίγη φέτα στη γέμιση, θα το απογειώσει.

Για να μην είναι άψητη η πιτούλα σας καλό θα είναι να κάνετε λεπτό το φύλλο και να μην την ψήσετε σε δυνατή φωτιά γιατί θα αρπάξει σε κάποια σημεία και σε άλλα θα είναι άψητη.

Γκιοζελμές με μανιτάρια

Σχετικές Συνταγές:

Κουλουράκια της ΛαμπρήςBy Χριστίνα ΤσετινέΤα κουλουράκια της Λαμπρής από Μύλους Κομοτηνής, φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι από την Χριστίνα Τσετινέ!🐣 Η τραγανή υφή, το πλούσιο άρωμα βουτύρου και τo ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού συνθέτουν ένα κουλούρι που λιώνει στο στόμα. 🐰🌷
Αφράτα μίνι τσουρεκάκιαBy Χριστίνα ΤσετινέΘέλεις αφράτα, μυρωδάτα, μίνι τσουρεκάκια; Φτιάξε τα δικά σου με αυτή την εύκολη συνταγή από την Χριστίνα Τσετινέ!
Μπισκότα Αγίου ΒαλεντίνουBy Χριστίνα Τσετινέ❤️🍪Η αγάπη είναι γλυκιά, όπως και αυτά τα νόστιμα μπισκότα με καρδιές που έφτιαξε η Χριστίνα Τσετινέ για τον Άγιο Βαλεντίνο. Δείτε τη συνταγή!