loader image

Σπανακόπιτα Χωριάτικη!

Κατηγορία: Πίτες
Σπανακόπιτα χωριάτικη

Αρχική   /    Recipes   /    Σπανακόπιτα Χωριάτικη!

Σπανακόπιτα χωριάτικη! Θα πλημμυρίσει όμορφες μυρωδιές όλη η κουζίνα!
AuthorΓιώργος Μιχάλης ΧριστιανόςCategory

Σπανακόπιτα χωριάτικη!
Θα πλημμυρίσει όμορφες μυρωδιές όλη η κουζίνα!

Σπανακόπιτα χωριάτικη
Yields1 Serving
Για την γέμιση:
 1 κιλό σπανάκι
 3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
 Ελαιόλαδο (ποσότητα κατά προτίμηση!)
 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
 2 πράσα κομμένα σε φέτες
 250 γρ φέτα
 250 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
 3 αυγά
 100 ml γάλα φρέσκο
Για την ζύμη:
 550 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 4 κουταλιές της σούπας ξύδι
 100ml ελαιόλαδο
 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
 250 ml νερό βρύσης
Εκτέλεση:
1

Σε μία λεκάνη προσθέτουμε το νερό βρύσης, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι.

2

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι.

3

Δουλεύουμε την ζύμη μας μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο μαλακό ζυμάρι!

4

Αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε με την γέμιση!

5

Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε το σπανάκι (εκτός και αν είναι κατεψυγμένο)το προσθέτουμε σε κατσαρόλα που έχουμε βάλει το ελαιόλαδο με τα κρεμμύδια φρέσκα και ξερά και το πράσο να μαραθούν!

6

Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά τα τυριά και τον άνηθο!

7

Τώρα πλέον χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε φύλλα. Να είναι λεπτά τα φύλλα ώστε να εξέχουν από το ταψί.

8

Τέλος με ένα πινέλο βάζουμε λάδι στο ταψί απλώνουμε το ένα φύλλο, προσθέτουμε τη γέμιση, σκεπάζουμε την πίτα με το υπόλοιπο φύλλο πού περισσεύει από το ταψί.

9

Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τέλος καλύπτουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο κλείνοντας ομοιόμορφα περιμετρικά το ζυμάρι στο ταψί!

10

Χαράζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα η αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα ή μέχρι να ροδίσει η πίτα μας.

Ingredients

Για την γέμιση:
 1 κιλό σπανάκι
 3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
 Ελαιόλαδο (ποσότητα κατά προτίμηση!)
 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
 2 πράσα κομμένα σε φέτες
 250 γρ φέτα
 250 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
 3 αυγά
 100 ml γάλα φρέσκο
Για την ζύμη:
 550 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 4 κουταλιές της σούπας ξύδι
 100ml ελαιόλαδο
 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
 250 ml νερό βρύσης

Directions

Εκτέλεση:
1

Σε μία λεκάνη προσθέτουμε το νερό βρύσης, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι.

2

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι.

3

Δουλεύουμε την ζύμη μας μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο μαλακό ζυμάρι!

4

Αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε με την γέμιση!

5

Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε το σπανάκι (εκτός και αν είναι κατεψυγμένο)το προσθέτουμε σε κατσαρόλα που έχουμε βάλει το ελαιόλαδο με τα κρεμμύδια φρέσκα και ξερά και το πράσο να μαραθούν!

6

Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά τα τυριά και τον άνηθο!

7

Τώρα πλέον χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε φύλλα. Να είναι λεπτά τα φύλλα ώστε να εξέχουν από το ταψί.

8

Τέλος με ένα πινέλο βάζουμε λάδι στο ταψί απλώνουμε το ένα φύλλο, προσθέτουμε τη γέμιση, σκεπάζουμε την πίτα με το υπόλοιπο φύλλο πού περισσεύει από το ταψί.

9

Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τέλος καλύπτουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο κλείνοντας ομοιόμορφα περιμετρικά το ζυμάρι στο ταψί!

10

Χαράζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα η αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα ή μέχρι να ροδίσει η πίτα μας.

Σπανακόπιτα Χωριάτικη!

Σχετικές Συνταγές:

Κουλουράκια της ΛαμπρήςBy Χριστίνα ΤσετινέΤα κουλουράκια της Λαμπρής από Μύλους Κομοτηνής, φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι από την Χριστίνα Τσετινέ!🐣 Η τραγανή υφή, το πλούσιο άρωμα βουτύρου και τo ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού συνθέτουν ένα κουλούρι που λιώνει στο στόμα. 🐰🌷
Αφράτα μίνι τσουρεκάκιαBy Χριστίνα ΤσετινέΘέλεις αφράτα, μυρωδάτα, μίνι τσουρεκάκια; Φτιάξε τα δικά σου με αυτή την εύκολη συνταγή από την Χριστίνα Τσετινέ!
Μπισκότα Αγίου ΒαλεντίνουBy Χριστίνα Τσετινέ❤️🍪Η αγάπη είναι γλυκιά, όπως και αυτά τα νόστιμα μπισκότα με καρδιές που έφτιαξε η Χριστίνα Τσετινέ για τον Άγιο Βαλεντίνο. Δείτε τη συνταγή!