loader image

Σφακιανή Πίτα

Κατηγορία: Ζύμες, Πίτες

Αρχική   /    Recipes   /    Σφακιανή Πίτα

Σφακιανή πίτα ή Σφακιανόπιτα. Μια συνταγή με μεγάλη παράδοση και ακόμη πιο μεγάλη νοστιμιά! Βρείτε τη συνταγή από τη Χριστίνα Τσετινέ!
AuthorΧριστίνα ΤσετινέCategory,

Σφακιανή πίτα ή Σφακιανόπιτα. Μια συνταγή με μεγάλη παράδοση και ακόμη πιο μεγάλη νοστιμιά! Βρείτε τη συνταγή από τη Χριστίνα Τσετινέ!

Yields1 Serving
Υλικά (για 8 πίτες):
 520 – 550 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 300 ml νερό
 60 ml ελαιόλαδο
 2 κ.σ ρακή ή τσίπουρο
 λίγο αλάτι
 500 g φρέσκια μυζήθρα (ή και ανθότυρο)
 Μέλι και κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
1

Αναμειγνύουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ και ανοίγουμε στο κέντρο μια λακούβα.

2

Προσθέτουμε το νερό, το λάδι και τη ρακή.

3

Με ένα πιρούνι αναμειγνύουμε το αλεύρι στο υγρό μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.

4

Μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας (τον οποίο έχουμε ελαφρώς αλευρώσει) και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια λεία και σφιχτή ζύμη (αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι).

5

Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

6

Χωρίζουμε τη ζύμη στα 8 .

7

Παίρνουμε κάθε κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε σε δίσκο 15εκ.

8

Βάζουμε στο κέντρο 2-3 κουταλιές τυρί .

9

Σηκώνουμε τη ζύμη (σα να θέλουμε να σχηματίζουμε ένα πουγκί) και καλύπτουμε εντελώς το τυρί.

10

Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την ανοίγουμε σε σχήμα κυκλικό.

11

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για την υπόλοιπη ζύμη.

12

Τηγανίζουμε σε αντικολλητικό (μπορούμε και χωρίς λάδι) σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.

13

Περιμένουμε να χρυσίσει η μία πλευρά και μετά γυρίζουμε από την άλλη.

14

Τη σερβίρουμε με μπόλικο μέλι και κανέλα.

Ingredients

Υλικά (για 8 πίτες):
 520 – 550 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 300 ml νερό
 60 ml ελαιόλαδο
 2 κ.σ ρακή ή τσίπουρο
 λίγο αλάτι
 500 g φρέσκια μυζήθρα (ή και ανθότυρο)
 Μέλι και κανέλα για το σερβίρισμα

Directions

Εκτέλεση:
1

Αναμειγνύουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ και ανοίγουμε στο κέντρο μια λακούβα.

2

Προσθέτουμε το νερό, το λάδι και τη ρακή.

3

Με ένα πιρούνι αναμειγνύουμε το αλεύρι στο υγρό μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.

4

Μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας (τον οποίο έχουμε ελαφρώς αλευρώσει) και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια λεία και σφιχτή ζύμη (αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι).

5

Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

6

Χωρίζουμε τη ζύμη στα 8 .

7

Παίρνουμε κάθε κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε σε δίσκο 15εκ.

8

Βάζουμε στο κέντρο 2-3 κουταλιές τυρί .

9

Σηκώνουμε τη ζύμη (σα να θέλουμε να σχηματίζουμε ένα πουγκί) και καλύπτουμε εντελώς το τυρί.

10

Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την ανοίγουμε σε σχήμα κυκλικό.

11

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για την υπόλοιπη ζύμη.

12

Τηγανίζουμε σε αντικολλητικό (μπορούμε και χωρίς λάδι) σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.

13

Περιμένουμε να χρυσίσει η μία πλευρά και μετά γυρίζουμε από την άλλη.

14

Τη σερβίρουμε με μπόλικο μέλι και κανέλα.

Σφακιανή Πίτα

Σχετικές Συνταγές:

Hot Cross Buns με κομματάκια σοκολάταςBy Χριστίνα ΤσετινέΤα βρετανικά πασχαλινά ψωμάκια - ένα βρετανικό για τους άγγλους έθιμο, όπως το τσουρέκι για τους έλληνες. Τα ψωμάκια αυτά κρύβουν πίσω τους πολλή παράδοση, πολλές προκαταλήψεις και ακόμη πιο πολλή γεύση!
Νηστίσιμα κουλουράκια με κόκκινο κρασίBy Χριστίνα ΤσετινέΜια ανάσα πριν το Πάσχα.. και πριν τα πασχαλινά κουλούρια! Δοκιμάστε τη συνταγή από τη Χριστίνα Τσετινέ για πασχαλινά νηστήσιμα κουλουράκια με κόκκινο κρασί!
Cupcakes brownies με κρέμα σοκολάταςBy Χριστίνα ΤσετινέΟ έρωτας περνάει από το στομάχι... και αυτά τα cupcakes είναι το καλύτερο επιδόρπιο για το τραπέζι του Αγίου Βαλεντίνου! ❤