Μια ποντιακή λιχουδιά που δε γνωρίζουν πολλοί. Μοιάζει αρκετά με τα γνωστά τηγανόψωμα. Πρόκειται για πεντανόστιμα πιτάκια τα οποία μπορείς να συνοδέψεις με διάφορα γεμίσματα!

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 10 λεπτά
(ΕΞΥΠΝΟ ΤΙΡ: ανάψτε το φούρνο στους 50 βαθμούς και όταν ζεσταθεί, τον κλείνετε και βάζετε μέσα το μείγμα της μαγιάς)
Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη(αν το μείγμα κολλάει στα χέρια σας, προσθέστε λίγο αλεύρι)
Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά
Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια ίσου μεγέθους
Αλευρώνουμε τον πάγκο και τα ανοίγουμε σε στρόγγυλα πιτάκια
Γεμίζουμε τα πιτάκια με το μείγμα από φέτα και κατίκι (ή τυροσαλάτα) και κλείνουμε καλά σαν μικρά φραντζολάκια
Τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα, τα καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστούν
Σε τηγάνι ρίχνουμε αρκετό λάδι και μόλις κάψει τηγανίζουμε τα πισία σε δόσεις μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα από όλες τις πλευρές
Τα στραγγίζουμε ελαφρά σε χαρτί κουζίνας και τα απολαμβάνουμε
EXTRA TIP:
Μπορείτε αντί για τυρί να τα γεμίσετε και με βραστή πατάτα με άνηθο ή με λουκανικάκια
Ingredients
Directions
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο νερό, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 10 λεπτά
(ΕΞΥΠΝΟ ΤΙΡ: ανάψτε το φούρνο στους 50 βαθμούς και όταν ζεσταθεί, τον κλείνετε και βάζετε μέσα το μείγμα της μαγιάς)
Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη(αν το μείγμα κολλάει στα χέρια σας, προσθέστε λίγο αλεύρι)
Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά
Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια ίσου μεγέθους
Αλευρώνουμε τον πάγκο και τα ανοίγουμε σε στρόγγυλα πιτάκια
Γεμίζουμε τα πιτάκια με το μείγμα από φέτα και κατίκι (ή τυροσαλάτα) και κλείνουμε καλά σαν μικρά φραντζολάκια
Τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα, τα καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστούν
Σε τηγάνι ρίχνουμε αρκετό λάδι και μόλις κάψει τηγανίζουμε τα πισία σε δόσεις μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα από όλες τις πλευρές
Τα στραγγίζουμε ελαφρά σε χαρτί κουζίνας και τα απολαμβάνουμε
EXTRA TIP:
Μπορείτε αντί για τυρί να τα γεμίσετε και με βραστή πατάτα με άνηθο ή με λουκανικάκια