loader image

Νηστίσιμο Τσουρέκι

Κατηγορία: Νηστίσιμα, Γλυκά

Αρχική   /    Recipes   /    Νηστίσιμο Τσουρέκι

Υπάρχει κάποιος που να μην του αρέσει το τσουρέκι; Μάλλον όχι. Απολαύστε το, λοιπόν, και στη νηστεία.
AuthorΧριστίνα ΤσετινέCategory,

Υπάρχει κάποιος που να μην του αρέσει το τσουρέκι; Μάλλον όχι. Απολαύστε το, λοιπόν, και στη νηστεία.

Yields1 Serving
Υλικά για το προζύμι:
 80 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
 100 ml νερό χλιαρό
 20 g ζάχαρη
Υλικά για τη ζύμη:
 900 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής μαζί με 2 κ.γ baking powder
 150 ml σπορέλαιο
 500 ml χυμό πορτοκαλιού
 250 g ζάχαρη
 5 g μαχλέπι
 5 g κακουλέ
 1 βανίλια
 Ξύσμα από πορτοκάλι
Υλικά για την επάλειψη:
 1 κ.γ μέλι αραιωμένο σε 2 κουταλάκια του γλυκού χλιαρό νερό
 Φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι
Εκτέλεση:
1

Ξεκινάμε με το προζύμι.

2

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό.

3

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα πηκτό χυλό.

4

Κλείνουμε με μεμβράνη και σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε το προζύμι μας να φουσκώσει για 40 λεπτά σε ζεστό μέρος.

5

Στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το κακουλέ, το μαχλέπι και τη βανίλια και δουλεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

6

Στη συνέχεια προσθέτουμε το προζύμι και τέλος λίγο λίγο το αλεύρι (το οποίο καλό είναι να το έχουμε κοσκινίσει).

7

Ζυμώνουμε στο μίξερ ή με τα χέρια για περίπου 10 λεπτά.

8

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λεκάνη που έχουμε λαδώσει καλύπτουμε πάλι με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε για 2 περίπου ώρες σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

9

Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι μας , το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη και αυτά με τη σειρά τους σε 2 ή 3 μέρη και κάνουμε 3 τσουρέκια μεσαίου μεγέθους.

10

Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε άλλα 40 λεπτά να ξεκουραστούν σε ζεστό μέρος.

11

Τα αλείφουμε με απαλές κινήσεις με το διαλυμένο μέλι ,πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 40 περίπου λεπτά (μπορεί και λίγο παραπάνω, εξαρτάται από το φούρνο)

12

Περιμένουμε να κρυώσουν και μετά τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη (μπορούμε να βάλουμε και στην κατάψυξη και να τα καταναλώσουμε φρέσκα όταν θέλουμε).

Ingredients

Υλικά για το προζύμι:
 80 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
 100 ml νερό χλιαρό
 20 g ζάχαρη
Υλικά για τη ζύμη:
 900 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής μαζί με 2 κ.γ baking powder
 150 ml σπορέλαιο
 500 ml χυμό πορτοκαλιού
 250 g ζάχαρη
 5 g μαχλέπι
 5 g κακουλέ
 1 βανίλια
 Ξύσμα από πορτοκάλι
Υλικά για την επάλειψη:
 1 κ.γ μέλι αραιωμένο σε 2 κουταλάκια του γλυκού χλιαρό νερό
 Φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι

Directions

Εκτέλεση:
1

Ξεκινάμε με το προζύμι.

2

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό.

3

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα πηκτό χυλό.

4

Κλείνουμε με μεμβράνη και σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε το προζύμι μας να φουσκώσει για 40 λεπτά σε ζεστό μέρος.

5

Στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το κακουλέ, το μαχλέπι και τη βανίλια και δουλεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

6

Στη συνέχεια προσθέτουμε το προζύμι και τέλος λίγο λίγο το αλεύρι (το οποίο καλό είναι να το έχουμε κοσκινίσει).

7

Ζυμώνουμε στο μίξερ ή με τα χέρια για περίπου 10 λεπτά.

8

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λεκάνη που έχουμε λαδώσει καλύπτουμε πάλι με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε για 2 περίπου ώρες σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

9

Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι μας , το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη και αυτά με τη σειρά τους σε 2 ή 3 μέρη και κάνουμε 3 τσουρέκια μεσαίου μεγέθους.

10

Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε άλλα 40 λεπτά να ξεκουραστούν σε ζεστό μέρος.

11

Τα αλείφουμε με απαλές κινήσεις με το διαλυμένο μέλι ,πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 40 περίπου λεπτά (μπορεί και λίγο παραπάνω, εξαρτάται από το φούρνο)

12

Περιμένουμε να κρυώσουν και μετά τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη (μπορούμε να βάλουμε και στην κατάψυξη και να τα καταναλώσουμε φρέσκα όταν θέλουμε).

Νηστίσιμο Τσουρέκι

Σχετικές Συνταγές:

Κουλουράκια της ΛαμπρήςBy Χριστίνα ΤσετινέΤα κουλουράκια της Λαμπρής από Μύλους Κομοτηνής, φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι από την Χριστίνα Τσετινέ!🐣 Η τραγανή υφή, το πλούσιο άρωμα βουτύρου και τo ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού συνθέτουν ένα κουλούρι που λιώνει στο στόμα. 🐰🌷
Αφράτα μίνι τσουρεκάκιαBy Χριστίνα ΤσετινέΘέλεις αφράτα, μυρωδάτα, μίνι τσουρεκάκια; Φτιάξε τα δικά σου με αυτή την εύκολη συνταγή από την Χριστίνα Τσετινέ!
Μπισκότα Αγίου ΒαλεντίνουBy Χριστίνα Τσετινέ❤️🍪Η αγάπη είναι γλυκιά, όπως και αυτά τα νόστιμα μπισκότα με καρδιές που έφτιαξε η Χριστίνα Τσετινέ για τον Άγιο Βαλεντίνο. Δείτε τη συνταγή!