loader image

Αχαμνόπιτα (Γαλατόπιτα)

Κατηγορία: Γλυκά

Αρχική   /    Recipes   /    Αχαμνόπιτα (Γαλατόπιτα)

Αχαμνόπιτα ή αλλιώς: γαλατόπιτα χωρίς φύλλο. Όποια κι αν είναι η ονομασία, πρέπει να τη δοκιμάσετε.
AuthorΧριστίνα ΤσετινέCategory

Αχαμνόπιτα ή αλλιώς: γαλατόπιτα χωρίς φύλλο. Όποια κι αν είναι η ονομασία, πρέπει να τη δοκιμάσετε.

Yields1 Serving
Υλικά (για ένα μεσαίου μεγέθους ταψάκι):
 260 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 360 ml νερό
 100 g ζάχαρη
 2 αυγά
 1 βανίλια
 500 ml γάλα
 1 κ.σ βούτυρο
Εκτέλεση:
1

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά.

2

Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το νερό, τη βανίλια και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός.

3

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C και μόλις φτάσει στη θερμοκρασία τοποθετούμε το ταψάκι μας με μια κουταλιά βούτυρο μέσα.

4

Μόλις λιώσει το βούτυρο βγάζουμε το ταψί από το φούρνο ,απλώνουμε με ένα πινέλο σε όλη την επιφάνειά του το λιωμένο βούτυρο και ρίχνουμε πολύ προσεκτικά το χυλό(μπορούμε και λίγο λίγο με μια κουτάλα).

5

Το βάζουμε στο φούρνο και για 10 λεπτά το ψήνουμε στους 200ο C και στη συνέχεια κατεβάζουμε στους 180 και το ψήνουμε για άλλα 40 – 50 λεπτά.

Σερβίρεται κατά προτίμηση ζεστή και είναι πραγματικά απολαυστική αν τη συνδυάσετε με γλυκό του κουταλιού βύσσινο ή με μια ξινή μαρμελάδα.

Ingredients

Υλικά (για ένα μεσαίου μεγέθους ταψάκι):
 260 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 360 ml νερό
 100 g ζάχαρη
 2 αυγά
 1 βανίλια
 500 ml γάλα
 1 κ.σ βούτυρο

Directions

Εκτέλεση:
1

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά.

2

Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το νερό, τη βανίλια και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός.

3

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C και μόλις φτάσει στη θερμοκρασία τοποθετούμε το ταψάκι μας με μια κουταλιά βούτυρο μέσα.

4

Μόλις λιώσει το βούτυρο βγάζουμε το ταψί από το φούρνο ,απλώνουμε με ένα πινέλο σε όλη την επιφάνειά του το λιωμένο βούτυρο και ρίχνουμε πολύ προσεκτικά το χυλό(μπορούμε και λίγο λίγο με μια κουτάλα).

5

Το βάζουμε στο φούρνο και για 10 λεπτά το ψήνουμε στους 200ο C και στη συνέχεια κατεβάζουμε στους 180 και το ψήνουμε για άλλα 40 – 50 λεπτά.

Σερβίρεται κατά προτίμηση ζεστή και είναι πραγματικά απολαυστική αν τη συνδυάσετε με γλυκό του κουταλιού βύσσινο ή με μια ξινή μαρμελάδα.

Αχαμνόπιτα (Γαλατόπιτα)

Σχετικές Συνταγές:

Κουλουράκια της ΛαμπρήςBy Χριστίνα ΤσετινέΤα κουλουράκια της Λαμπρής από Μύλους Κομοτηνής, φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι από την Χριστίνα Τσετινέ!🐣 Η τραγανή υφή, το πλούσιο άρωμα βουτύρου και τo ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού συνθέτουν ένα κουλούρι που λιώνει στο στόμα. 🐰🌷
Αφράτα μίνι τσουρεκάκιαBy Χριστίνα ΤσετινέΘέλεις αφράτα, μυρωδάτα, μίνι τσουρεκάκια; Φτιάξε τα δικά σου με αυτή την εύκολη συνταγή από την Χριστίνα Τσετινέ!
Μπισκότα Αγίου ΒαλεντίνουBy Χριστίνα Τσετινέ❤️🍪Η αγάπη είναι γλυκιά, όπως και αυτά τα νόστιμα μπισκότα με καρδιές που έφτιαξε η Χριστίνα Τσετινέ για τον Άγιο Βαλεντίνο. Δείτε τη συνταγή!