loader image

Μελιτζανοπιτάκια (νηστίσιμα)

Κατηγορία: Νηστίσιμα, Πίτες

Αρχική   /    Recipes   /    Μελιτζανοπιτάκια (νηστίσιμα)

Σε κάθε μορφή της, η μελιτζάνα είναι υπέροχη. Πόσο μάλλον μέσα σε φύλλο! Δοκιμάστε τα μελιτζανοπιτάκια!
AuthorΧριστίνα ΤσετινέCategory,

Σε κάθε μορφή της, η μελιτζάνα είναι υπέροχη. Πόσο μάλλον μέσα σε φύλλο! Δοκιμάστε τα μελιτζανοπιτάκια!

Yields1 Serving
Υλικά για το φύλλο:
 650-700 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 1 κουτάκι σόδα αναψυκτικό
 80 ml ελαιόλαδο
 1 κ.γ ξύδι από κόκκινο κρασί
 1 κ.γ αλάτι
 Αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης
Υλικά για τη γέμιση:
 3 μεγάλες μελιτζάνες
 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
 3 κ.σ ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
 Μαϊντανός , δυόσμος ψιλοκομμένοι
 Σκόρδο σε σκόνη
 Πιπέρι, αλάτι
 ελαιόλαδο
 λίγο νερό
 φέτα (αν δεν νηστεύετε) ή νηστίσιμο υποκατάστατό της (προαιρετικά)
 50 g βιτάμ λιωμένο μαζί με 50 ml ηλιέλαιο για επάλειψη
Εκτέλεση:
1

Ετοιμάζουμε τη γέμιση, για να κρυώσει μέχρι να ανοίξουμε τα φύλλα.

2

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κυβάκια.

3

Σε ένα μεγάλο τηγάνι (ή κατσαρόλα πλατιά) βάζουμε ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια μαζί με λίγο μαύρο πιπέρι.

4

Τα σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται και κατόπιν ρίχνουμε τα κυβάκια μελιτζάνας.

5

Μόλις μαραθεί και η μελιτζάνα ρίχνουμε το χυμό ντομάτας ,νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά, σκόρδο σε σκόνη ,αλάτι ,μαϊντανό και δυόσμο και περιμένουμε να μειωθεί ο όγκος των υγρών και να δέσει ή σάλτσα.

6

Στο τέλος προσθέτουμε ,αν θέλουμε, τριμμένη φέτα.

7

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η γέμιση και ετοιμάζουμε τα φύλλα.

8

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.

9

Ρίχνουμε εκεί μέσα τη σόδα, το ξύδι και το αλάτι και σιγά σιγά προσθέτουμε από τα πλάγια το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

10

Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

11

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 6-8 κομμάτια.

12

Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο μας και με πλάστη ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε δίσκο.

13

Λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνειά του και βάζουμε στη μέση του δίσκου ,κατά μήκος, γέμιση.

14

Φέρνουμε τα πλαϊνά της ζύμης προς τα μέσα και πάνω από τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό.

15

Τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και αλείφουμε την επιφάνειά των ρολών με το λάδι.

16

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 40 περίπου λεπτά (ή μέχρι να ροδίσει πολύ καλά η επιφάνεια).

Μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη σε 2 μέρη ,να ανοίξετε 2 μεγάλα φύλλα και να φτιάξετε μελιτζανόπιτα αντί για ρολά μελιτζάνας.
Η επιλογή δική σας.

Ingredients

Υλικά για το φύλλο:
 650-700 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 1 κουτάκι σόδα αναψυκτικό
 80 ml ελαιόλαδο
 1 κ.γ ξύδι από κόκκινο κρασί
 1 κ.γ αλάτι
 Αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης
Υλικά για τη γέμιση:
 3 μεγάλες μελιτζάνες
 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
 3 κ.σ ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
 Μαϊντανός , δυόσμος ψιλοκομμένοι
 Σκόρδο σε σκόνη
 Πιπέρι, αλάτι
 ελαιόλαδο
 λίγο νερό
 φέτα (αν δεν νηστεύετε) ή νηστίσιμο υποκατάστατό της (προαιρετικά)
 50 g βιτάμ λιωμένο μαζί με 50 ml ηλιέλαιο για επάλειψη

Directions

Εκτέλεση:
1

Ετοιμάζουμε τη γέμιση, για να κρυώσει μέχρι να ανοίξουμε τα φύλλα.

2

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κυβάκια.

3

Σε ένα μεγάλο τηγάνι (ή κατσαρόλα πλατιά) βάζουμε ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια μαζί με λίγο μαύρο πιπέρι.

4

Τα σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται και κατόπιν ρίχνουμε τα κυβάκια μελιτζάνας.

5

Μόλις μαραθεί και η μελιτζάνα ρίχνουμε το χυμό ντομάτας ,νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά, σκόρδο σε σκόνη ,αλάτι ,μαϊντανό και δυόσμο και περιμένουμε να μειωθεί ο όγκος των υγρών και να δέσει ή σάλτσα.

6

Στο τέλος προσθέτουμε ,αν θέλουμε, τριμμένη φέτα.

7

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η γέμιση και ετοιμάζουμε τα φύλλα.

8

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.

9

Ρίχνουμε εκεί μέσα τη σόδα, το ξύδι και το αλάτι και σιγά σιγά προσθέτουμε από τα πλάγια το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

10

Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

11

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 6-8 κομμάτια.

12

Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο μας και με πλάστη ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε δίσκο.

13

Λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνειά του και βάζουμε στη μέση του δίσκου ,κατά μήκος, γέμιση.

14

Φέρνουμε τα πλαϊνά της ζύμης προς τα μέσα και πάνω από τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό.

15

Τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και αλείφουμε την επιφάνειά των ρολών με το λάδι.

16

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 40 περίπου λεπτά (ή μέχρι να ροδίσει πολύ καλά η επιφάνεια).

Μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη σε 2 μέρη ,να ανοίξετε 2 μεγάλα φύλλα και να φτιάξετε μελιτζανόπιτα αντί για ρολά μελιτζάνας.
Η επιλογή δική σας.

Μελιτζανοπιτάκια (νηστίσιμα)

Σχετικές Συνταγές:

Κουλουράκια της ΛαμπρήςBy Χριστίνα ΤσετινέΤα κουλουράκια της Λαμπρής από Μύλους Κομοτηνής, φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι από την Χριστίνα Τσετινέ!🐣 Η τραγανή υφή, το πλούσιο άρωμα βουτύρου και τo ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού συνθέτουν ένα κουλούρι που λιώνει στο στόμα. 🐰🌷
Αφράτα μίνι τσουρεκάκιαBy Χριστίνα ΤσετινέΘέλεις αφράτα, μυρωδάτα, μίνι τσουρεκάκια; Φτιάξε τα δικά σου με αυτή την εύκολη συνταγή από την Χριστίνα Τσετινέ!
Μπισκότα Αγίου ΒαλεντίνουBy Χριστίνα Τσετινέ❤️🍪Η αγάπη είναι γλυκιά, όπως και αυτά τα νόστιμα μπισκότα με καρδιές που έφτιαξε η Χριστίνα Τσετινέ για τον Άγιο Βαλεντίνο. Δείτε τη συνταγή!