loader image

Μπάμπκα με σοκολάτα και αμύγδαλα

Κατηγορία: Γλυκά, Ψωμί

Αρχική   /    Recipes   /    Μπάμπκα με σοκολάτα και αμύγδαλα

Μπάμπκα ή μπαμπόκβα 🥐 Είναι τσουρέκι; Είναι γλυκό ψωμί; Είναι κέικ; Το μόνο σίγουρο είναι πως είναι υπέροχο! 🤤
AuthorΧριστίνα ΤσετινέCategory,

Μπάμπκα ή μπαμπόκβα 🥐 Είναι τσουρέκι; Είναι γλυκό ψωμί; Είναι κέικ; Το μόνο σίγουρο είναι πως είναι υπέροχο! 🤤

Yields1 Serving
Υλικά για τη ζύμη:
 500 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 30 g ζάχαρη
 7 g ξηρή μαγιά
 275 ml γάλα
 75 g βούτυρο αγελάδος
 1 αυγό
 1 κ.γ αλάτι
 ξύσμα από πορτοκάλι (προαιρετικά)
 αυγό χτυπημένο για επάλειψη
Υλικά για γέμιση:
 75 g βούτυρο αγελάδος
 75 g κουβερτούρα
 2 κ.σ άχνη ζάχαρη
 2 κ.σ κακάο
 80-100 g αμύγδαλα χοντροκομμένα
Υλικά για το γλάσο:
 60 g ζάχαρη
 60 ml νερό
Εκτέλεση
1

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο μαζί με το γάλα και τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

2

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά και το ξύσμα και ανακατεύουμε ελαφρώς.

3

Ρίχνουμε λίγο λίγο το μείγμα από γάλα και βούτυρο( το θέλουμε χλιαρό σε θερμοκρασία) και με τον γάντζο ξεκινάμε το ζύμωμα.

4

Αφού απορροφήσει όλο το υγρό ,ρίχνουμε και το αυγό και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 περίπου λεπτά μέχρι να αποκτήσουμε μια ελαστική και μαλακή ζύμη.

5

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και περιμένουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (καλό θα ήταν να βρίσκεται το μπολ σε ζεστό περιβάλλον).

6

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

7

Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο.

8

Κατεβάζουμε από τη φωτιά ,ρίχνουμε την άχνη και το κακάο ,ανακατεύουμε καλά και περιμένουμε να κρυώσει και να σφίξει ελαφρώς.

9

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη μας σε ορθογώνιο σχήμα.

10

Απλώνουμε τη γέμιση στο μισό κομμάτι της ζύμης και από πάνω ρίχνουμε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα.

11

Διπλώνουμε το κομμάτι ζύμης που είναι άδειο πάνω στο κομμάτι με τη γέμιση και πιέζουμε ελαφρά τις άκρες για να κλείσει.

12

Κόβουμε οριζόντια τη ζύμη με ένα κοφτερό μαχαίρι σε δύο ίσα μέρη και τα κάνουμε πλεξίδα.

13

Τοποθετούμε τη μπάμπκα σε μια αντικολλητική, ορθογώνια φόρμα για κέικ (αν θέλετε βάζετε στη φόρμα λαδόκολλα για να ξεφορμάρετε πιο εύκολα) ,σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλη 1 ώρα.

14

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190o C στον αέρα .

15

Αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.

16

Όσο ψήνεται ,ετοιμάζουμε το σιρόπι.

17

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά.

18

Με το που βγάλουμε την μπάμπκα από το φούρνο απλώνουμε με πινέλο το σιρόπι σε όλη την επιφάνειά της.

19

Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω έξτρα αμύγδαλα.

Διατηρείται σε καλά κλειστό σκεύος για πάνω από 3 μέρες(αν αντισταθείτε και δεν το φάτε όλο την πρώτη μέρα!)

Ingredients

Υλικά για τη ζύμη:
 500 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 30 g ζάχαρη
 7 g ξηρή μαγιά
 275 ml γάλα
 75 g βούτυρο αγελάδος
 1 αυγό
 1 κ.γ αλάτι
 ξύσμα από πορτοκάλι (προαιρετικά)
 αυγό χτυπημένο για επάλειψη
Υλικά για γέμιση:
 75 g βούτυρο αγελάδος
 75 g κουβερτούρα
 2 κ.σ άχνη ζάχαρη
 2 κ.σ κακάο
 80-100 g αμύγδαλα χοντροκομμένα
Υλικά για το γλάσο:
 60 g ζάχαρη
 60 ml νερό

Directions

Εκτέλεση
1

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο μαζί με το γάλα και τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

2

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά και το ξύσμα και ανακατεύουμε ελαφρώς.

3

Ρίχνουμε λίγο λίγο το μείγμα από γάλα και βούτυρο( το θέλουμε χλιαρό σε θερμοκρασία) και με τον γάντζο ξεκινάμε το ζύμωμα.

4

Αφού απορροφήσει όλο το υγρό ,ρίχνουμε και το αυγό και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 περίπου λεπτά μέχρι να αποκτήσουμε μια ελαστική και μαλακή ζύμη.

5

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και περιμένουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (καλό θα ήταν να βρίσκεται το μπολ σε ζεστό περιβάλλον).

6

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

7

Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο.

8

Κατεβάζουμε από τη φωτιά ,ρίχνουμε την άχνη και το κακάο ,ανακατεύουμε καλά και περιμένουμε να κρυώσει και να σφίξει ελαφρώς.

9

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη μας σε ορθογώνιο σχήμα.

10

Απλώνουμε τη γέμιση στο μισό κομμάτι της ζύμης και από πάνω ρίχνουμε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα.

11

Διπλώνουμε το κομμάτι ζύμης που είναι άδειο πάνω στο κομμάτι με τη γέμιση και πιέζουμε ελαφρά τις άκρες για να κλείσει.

12

Κόβουμε οριζόντια τη ζύμη με ένα κοφτερό μαχαίρι σε δύο ίσα μέρη και τα κάνουμε πλεξίδα.

13

Τοποθετούμε τη μπάμπκα σε μια αντικολλητική, ορθογώνια φόρμα για κέικ (αν θέλετε βάζετε στη φόρμα λαδόκολλα για να ξεφορμάρετε πιο εύκολα) ,σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλη 1 ώρα.

14

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190o C στον αέρα .

15

Αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.

16

Όσο ψήνεται ,ετοιμάζουμε το σιρόπι.

17

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά.

18

Με το που βγάλουμε την μπάμπκα από το φούρνο απλώνουμε με πινέλο το σιρόπι σε όλη την επιφάνειά της.

19

Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω έξτρα αμύγδαλα.

Διατηρείται σε καλά κλειστό σκεύος για πάνω από 3 μέρες(αν αντισταθείτε και δεν το φάτε όλο την πρώτη μέρα!)

Μπάμπκα με σοκολάτα και αμύγδαλα

Σχετικές Συνταγές:

Κουλουράκια της ΛαμπρήςBy Χριστίνα ΤσετινέΤα κουλουράκια της Λαμπρής από Μύλους Κομοτηνής, φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι από την Χριστίνα Τσετινέ!🐣 Η τραγανή υφή, το πλούσιο άρωμα βουτύρου και τo ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού συνθέτουν ένα κουλούρι που λιώνει στο στόμα. 🐰🌷
Αφράτα μίνι τσουρεκάκιαBy Χριστίνα ΤσετινέΘέλεις αφράτα, μυρωδάτα, μίνι τσουρεκάκια; Φτιάξε τα δικά σου με αυτή την εύκολη συνταγή από την Χριστίνα Τσετινέ!
Μπισκότα Αγίου ΒαλεντίνουBy Χριστίνα Τσετινέ❤️🍪Η αγάπη είναι γλυκιά, όπως και αυτά τα νόστιμα μπισκότα με καρδιές που έφτιαξε η Χριστίνα Τσετινέ για τον Άγιο Βαλεντίνο. Δείτε τη συνταγή!