Τα βρετανικά πασχαλινά ψωμάκια - ένα βρετανικό για τους άγγλους έθιμο, όπως το τσουρέκι για τους έλληνες. Τα ψωμάκια αυτά κρύβουν πίσω τους πολλή παράδοση, πολλές προκαταλήψεις και ακόμη πιο πολλή γεύση!

Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το νερό μέχρι να γίνουν χλιαρά και σε ένα άλλο λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία.
Όταν έρθουν στην επιθυμητή θερμοκρασία τα υγρά μας (να βάζουμε το δάχτυλο και να μην καιγόμαστε) ρίχνουμε μέσα τους τη μαγιά μαζί με λίγη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Στον κάδο του μίξερ (ή σε μεγάλο μπολ αν θέλετε να ζυμώσετε με τα χέρια) βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, την ζάχαρη, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
Κάνουμε μια τρύπα στη μέση και ρίχνουμε το γάλα με τη μαγιά, το λιωμένο βούτυρο και το αυγό ελαφρά χτυπημένο και με τον γάντζο δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα το μίξερ για 10 λεπτά ( η ίδια διαδικασία και για ζύμωμα στο χέρι).
Σκεπάζουμε με πετσέτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα (μέχρι να φουσκώσει).
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κομματάκια σοκολάτας και ζυμώνουμε λίγο ακόμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια (καλό είναι να έχουν το ίδιο βάρος), τα κάνουμε μπαλάκια, χαράσσουμε επάνω τους το σχήμα του σταυρού με μαχαίρι και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα με κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.
Τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την άχνη και το νερό και απλώνουμε το γλάσο πάνω στους σταυρούς που έχουμε χαράξει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην προτελευταία σχάρα στους 190ο C για 15-20 λεπτά (θα το καταλάβετε από το χρώμα που θα έχουν πάρει).
Με το που τα βγάζουμε από το φούρνο ,όσο είναι ακόμη ζεστά, τα περνάμε με πινέλο με το μείγμα από άχνη και νερό.
Ingredients
Directions
Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το νερό μέχρι να γίνουν χλιαρά και σε ένα άλλο λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία.
Όταν έρθουν στην επιθυμητή θερμοκρασία τα υγρά μας (να βάζουμε το δάχτυλο και να μην καιγόμαστε) ρίχνουμε μέσα τους τη μαγιά μαζί με λίγη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Στον κάδο του μίξερ (ή σε μεγάλο μπολ αν θέλετε να ζυμώσετε με τα χέρια) βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, την ζάχαρη, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
Κάνουμε μια τρύπα στη μέση και ρίχνουμε το γάλα με τη μαγιά, το λιωμένο βούτυρο και το αυγό ελαφρά χτυπημένο και με τον γάντζο δουλεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα το μίξερ για 10 λεπτά ( η ίδια διαδικασία και για ζύμωμα στο χέρι).
Σκεπάζουμε με πετσέτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα (μέχρι να φουσκώσει).
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κομματάκια σοκολάτας και ζυμώνουμε λίγο ακόμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια (καλό είναι να έχουν το ίδιο βάρος), τα κάνουμε μπαλάκια, χαράσσουμε επάνω τους το σχήμα του σταυρού με μαχαίρι και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα με κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.
Τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την άχνη και το νερό και απλώνουμε το γλάσο πάνω στους σταυρούς που έχουμε χαράξει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην προτελευταία σχάρα στους 190ο C για 15-20 λεπτά (θα το καταλάβετε από το χρώμα που θα έχουν πάρει).
Με το που τα βγάζουμε από το φούρνο ,όσο είναι ακόμη ζεστά, τα περνάμε με πινέλο με το μείγμα από άχνη και νερό.