loader image

Ελαιόψωμο

Κατηγορία: Ζύμες, Ψωμί

Αρχική   /    Recipes   /    Ελαιόψωμο

Μια από τις πιο παραδοσιακές γεύσεις είναι το Ελαιόψωμο, και τώρα το καλοκαίρι είναι ιδανικό σαν σνακ για να το έχετε μαζί σας όπου πάτε! Δείτε τη συνταγή από τη Χριστίνα Τσετινέ!
AuthorΧριστίνα ΤσετινέCategory,

Μια από τις πιο παραδοσιακές γεύσεις είναι το Ελαιόψωμο, και τώρα το καλοκαίρι είναι ιδανικό σαν σνακ για να το έχετε μαζί σας όπου πάτε! Δείτε τη συνταγή από τη Χριστίνα Τσετινέ!

Yields1 Serving
Υλικά (για ένα καρβέλι ή 3-4 μικρά ψωμάκια):
 250 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 4 g ξηρή μαγιά
 1 κ.γ αλάτι
 ½ κ.γ ζάχαρη
 50 -60 g ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε κομματάκια
 125-130 ml νερό χλιαρό
 1 κ.σ ελαιόλαδο
 Ρίγανη, δυόσμος (αποξηραμένα και τα 2)
Εκτέλεση:
1

Σε μια μπασίνα βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι (στην άκρη να μην ακουμπά τη μαγιά).

2

Ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη ζύμη.

3

Προσθέτουμε τις ελιές, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και το δυόσμο και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη( η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και στην κουζινομηχανή).

4

Βάζουμε το ζυμάρι μας σε λεκάνη που έχουμε λαδώσει ελαφρώς ,κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή ωρίτσα (ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο).

5

Βγάζουμε το ζυμαράκι μας, το δουλεύουμε λίγο ακόμη στον πάγκο και είτε σχηματίζουμε 1 καρβελάκι είτε μικρότερα ψωμάκια.

6

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180οC για 40 περίπου λεπτά (αν τα κάνετε μικρά θα χρειαστεί λιγότερη ώρα).

Μπορείτε να κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα διπλασιάζοντας τα γραμμάρια και τα ml της συνταγής!

Ingredients

Υλικά (για ένα καρβέλι ή 3-4 μικρά ψωμάκια):
 250 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 4 g ξηρή μαγιά
 1 κ.γ αλάτι
 ½ κ.γ ζάχαρη
 50 -60 g ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε κομματάκια
 125-130 ml νερό χλιαρό
 1 κ.σ ελαιόλαδο
 Ρίγανη, δυόσμος (αποξηραμένα και τα 2)

Directions

Εκτέλεση:
1

Σε μια μπασίνα βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι (στην άκρη να μην ακουμπά τη μαγιά).

2

Ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη ζύμη.

3

Προσθέτουμε τις ελιές, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και το δυόσμο και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη( η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και στην κουζινομηχανή).

4

Βάζουμε το ζυμάρι μας σε λεκάνη που έχουμε λαδώσει ελαφρώς ,κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή ωρίτσα (ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο).

5

Βγάζουμε το ζυμαράκι μας, το δουλεύουμε λίγο ακόμη στον πάγκο και είτε σχηματίζουμε 1 καρβελάκι είτε μικρότερα ψωμάκια.

6

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180οC για 40 περίπου λεπτά (αν τα κάνετε μικρά θα χρειαστεί λιγότερη ώρα).

Μπορείτε να κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα διπλασιάζοντας τα γραμμάρια και τα ml της συνταγής!

Ελαιόψωμο

Σχετικές Συνταγές:

Hot Cross Buns με κομματάκια σοκολάταςBy Χριστίνα ΤσετινέΤα βρετανικά πασχαλινά ψωμάκια - ένα βρετανικό για τους άγγλους έθιμο, όπως το τσουρέκι για τους έλληνες. Τα ψωμάκια αυτά κρύβουν πίσω τους πολλή παράδοση, πολλές προκαταλήψεις και ακόμη πιο πολλή γεύση!
Νηστίσιμα κουλουράκια με κόκκινο κρασίBy Χριστίνα ΤσετινέΜια ανάσα πριν το Πάσχα.. και πριν τα πασχαλινά κουλούρια! Δοκιμάστε τη συνταγή από τη Χριστίνα Τσετινέ για πασχαλινά νηστήσιμα κουλουράκια με κόκκινο κρασί!
Cupcakes brownies με κρέμα σοκολάταςBy Χριστίνα ΤσετινέΟ έρωτας περνάει από το στομάχι... και αυτά τα cupcakes είναι το καλύτερο επιδόρπιο για το τραπέζι του Αγίου Βαλεντίνου! ❤