loader image

Ελαιόψωμο

Κατηγορία: Ζύμες, Ψωμί

Αρχική   /    Recipes   /    Ελαιόψωμο

Μια από τις πιο παραδοσιακές γεύσεις είναι το Ελαιόψωμο, και τώρα το καλοκαίρι είναι ιδανικό σαν σνακ για να το έχετε μαζί σας όπου πάτε! Δείτε τη συνταγή από τη Χριστίνα Τσετινέ!
AuthorΧριστίνα ΤσετινέCategory,

Μια από τις πιο παραδοσιακές γεύσεις είναι το Ελαιόψωμο, και τώρα το καλοκαίρι είναι ιδανικό σαν σνακ για να το έχετε μαζί σας όπου πάτε! Δείτε τη συνταγή από τη Χριστίνα Τσετινέ!

Yields1 Serving
Υλικά (για ένα καρβέλι ή 3-4 μικρά ψωμάκια):
 250 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 4 g ξηρή μαγιά
 1 κ.γ αλάτι
 ½ κ.γ ζάχαρη
 50 -60 g ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε κομματάκια
 125-130 ml νερό χλιαρό
 1 κ.σ ελαιόλαδο
 Ρίγανη, δυόσμος (αποξηραμένα και τα 2)
Εκτέλεση:
1

Σε μια μπασίνα βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι (στην άκρη να μην ακουμπά τη μαγιά).

2

Ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη ζύμη.

3

Προσθέτουμε τις ελιές, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και το δυόσμο και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη( η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και στην κουζινομηχανή).

4

Βάζουμε το ζυμάρι μας σε λεκάνη που έχουμε λαδώσει ελαφρώς ,κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή ωρίτσα (ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο).

5

Βγάζουμε το ζυμαράκι μας, το δουλεύουμε λίγο ακόμη στον πάγκο και είτε σχηματίζουμε 1 καρβελάκι είτε μικρότερα ψωμάκια.

6

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180οC για 40 περίπου λεπτά (αν τα κάνετε μικρά θα χρειαστεί λιγότερη ώρα).

Μπορείτε να κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα διπλασιάζοντας τα γραμμάρια και τα ml της συνταγής!

Ingredients

Υλικά (για ένα καρβέλι ή 3-4 μικρά ψωμάκια):
 250 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 4 g ξηρή μαγιά
 1 κ.γ αλάτι
 ½ κ.γ ζάχαρη
 50 -60 g ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε κομματάκια
 125-130 ml νερό χλιαρό
 1 κ.σ ελαιόλαδο
 Ρίγανη, δυόσμος (αποξηραμένα και τα 2)

Directions

Εκτέλεση:
1

Σε μια μπασίνα βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι (στην άκρη να μην ακουμπά τη μαγιά).

2

Ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη ζύμη.

3

Προσθέτουμε τις ελιές, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και το δυόσμο και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη( η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και στην κουζινομηχανή).

4

Βάζουμε το ζυμάρι μας σε λεκάνη που έχουμε λαδώσει ελαφρώς ,κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή ωρίτσα (ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο).

5

Βγάζουμε το ζυμαράκι μας, το δουλεύουμε λίγο ακόμη στον πάγκο και είτε σχηματίζουμε 1 καρβελάκι είτε μικρότερα ψωμάκια.

6

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180οC για 40 περίπου λεπτά (αν τα κάνετε μικρά θα χρειαστεί λιγότερη ώρα).

Μπορείτε να κάνετε μεγαλύτερη ποσότητα διπλασιάζοντας τα γραμμάρια και τα ml της συνταγής!

Ελαιόψωμο

Σχετικές Συνταγές:

Τσουρέκια ΠασχαλινάBy Μύλοι ΚομοτηνήςΣπιτικό τσουρέκι με αλεύρι... Για όλες τις χρήσεις; Όλα μπορούν να γίνουν με το Αλεύρι για όλες τις χρήσεις των Μύλων Κομοτηνής! Ευχαριστούμε πολύ το Άρωμα Κουζίνας και το Blife για την υπέροχη συνταγή για τσουρέκι που μας έδωσαν!
Κουλουράκια με άρωμα τσουρεκιούBy Χριστίνα ΤσετινέΑν δεν το έχετε καταλάβει… είμαστε φαν του τσουρεκιού! Γι' αυτό σας προτείνουμε να δοκιμάσετε αυτά τα κουλουράκια της Χριστίνας, με άρωμα τσουρεκιού!
Tres Leches καρναβαλικόBy Χριστίνα ΤσετινέΉρθες πάλι τρελό καρναβάλι, και γιατί μαζί με εμάς να μην "ντύσουμε" καρναβαλικά και τα γλυκά μας; Δοκιμάστε τη συνταγή για καρναβαλικό Tres Leches από την Χριστίνα Τσετινέ!