loader image

Ανοιχτή πίτα με βερίκοκα (Galette)

Κατηγορία: Γλυκά, Πίτες

Αρχική   /    Recipes   /    Ανοιχτή πίτα με βερίκοκα (Galette)

Καλοκαιρινή και άκρως φρουτώδης, αυτή η συνταγή από τη Χριστίνα Τσετινέ θα γίνει η αγαπημένη σας! Ανοιχτή πίτα με βερύκοκα, για να τη μοιραστείτε με όσους αγαπάτε!
AuthorΧριστίνα ΤσετινέCategory,

Καλοκαιρινή και άκρως φρουτώδης, αυτή η συνταγή από τη Χριστίνα Τσετινέ θα γίνει η αγαπημένη σας! Ανοιχτή πίτα με βερύκοκα, για να τη μοιραστείτε με όσους αγαπάτε!

Yields1 Serving
Υλικά για τη βάση:
 300 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 3 κουταλιές της σούπας άχνη
 180 γρ. κρύο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
 3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
Υλικά για τη γέμιση:
 Γύρω στα 10 βερίκοκα (καλύτερα ώριμα) ,κομμένα σε λωρίδες
 50 γρ. ζάχαρη
 Μαρμελάδα βερίκοκο
 Αμύγδαλα ψιλοκομμένα ή φιλέ αμυγδάλου
Υλικά για την επάλειψη:
 1 κρόκος αβγού
 1 κουταλιά της σούπας γάλα
Εκτέλεση:
1

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη.

2

Ρίχνουμε το βούτυρο και είτε με μίξερ είτε με τα χέρια μας προσπαθούμε να κάνουμε μια τριφτή ζύμη(δεν πρέπει να δουλέψουμε πολύ τη ζύμη).

3

Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη (δε χρειάζεται πολλή ώρα).

4

Κάνουμε το ζυμάρι μπάλα, το καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

5

Μετά τα 30 λεπτά βάζουμε τη ζύμη μας στο κέντρο μιας λαδόκολλάς και με τον πλάστη προσπαθούμε να την ανοίξουμε σε μεγάλο δίσκο ,όσο μπορούμε πιο ομοιόμορφο σε πάχος και μεταφέρουμε τη λαδόκολλα σε λαμαρίνα φούρνου.

6

Στο κέντρο του φύλλου βάζουμε τη μαρμελάδα και την απλώνουμε αφήνοντας ένα κενό 2 δαχτύλων από την άκρη της ζύμης.

7

Πάνω στη μαρμελάδα απλώνουμε τα βερίκοκα ,το ένα δίπλα στο άλλο, γεμίζοντας όλη την επιφάνεια.

8

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και με το αμύγδαλο.

9

Ανασηκώνουμε τη ζύμη που προεξέχει και καλύπτουμε μέρος της πίτας.

10

Χτυπάμε τον κρόκο με το γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης.

11

Πασπαλίζουμε τη ζύμη με ζάχαρη και αμύγδαλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 Βαθμούς για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη.

Αφού κρυώσει μπορούμε να αχνίσουμε την επιφάνειά της και να τη σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτού.

Ingredients

Υλικά για τη βάση:
 300 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 3 κουταλιές της σούπας άχνη
 180 γρ. κρύο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
 3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
Υλικά για τη γέμιση:
 Γύρω στα 10 βερίκοκα (καλύτερα ώριμα) ,κομμένα σε λωρίδες
 50 γρ. ζάχαρη
 Μαρμελάδα βερίκοκο
 Αμύγδαλα ψιλοκομμένα ή φιλέ αμυγδάλου
Υλικά για την επάλειψη:
 1 κρόκος αβγού
 1 κουταλιά της σούπας γάλα

Directions

Εκτέλεση:
1

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη.

2

Ρίχνουμε το βούτυρο και είτε με μίξερ είτε με τα χέρια μας προσπαθούμε να κάνουμε μια τριφτή ζύμη(δεν πρέπει να δουλέψουμε πολύ τη ζύμη).

3

Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη (δε χρειάζεται πολλή ώρα).

4

Κάνουμε το ζυμάρι μπάλα, το καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

5

Μετά τα 30 λεπτά βάζουμε τη ζύμη μας στο κέντρο μιας λαδόκολλάς και με τον πλάστη προσπαθούμε να την ανοίξουμε σε μεγάλο δίσκο ,όσο μπορούμε πιο ομοιόμορφο σε πάχος και μεταφέρουμε τη λαδόκολλα σε λαμαρίνα φούρνου.

6

Στο κέντρο του φύλλου βάζουμε τη μαρμελάδα και την απλώνουμε αφήνοντας ένα κενό 2 δαχτύλων από την άκρη της ζύμης.

7

Πάνω στη μαρμελάδα απλώνουμε τα βερίκοκα ,το ένα δίπλα στο άλλο, γεμίζοντας όλη την επιφάνεια.

8

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και με το αμύγδαλο.

9

Ανασηκώνουμε τη ζύμη που προεξέχει και καλύπτουμε μέρος της πίτας.

10

Χτυπάμε τον κρόκο με το γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης.

11

Πασπαλίζουμε τη ζύμη με ζάχαρη και αμύγδαλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 Βαθμούς για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη.

Αφού κρυώσει μπορούμε να αχνίσουμε την επιφάνειά της και να τη σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτού.

Ανοιχτή πίτα με βερίκοκα (Galette)

Σχετικές Συνταγές:

Κουλουράκια της ΛαμπρήςBy Χριστίνα ΤσετινέΤα κουλουράκια της Λαμπρής από Μύλους Κομοτηνής, φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι από την Χριστίνα Τσετινέ!🐣 Η τραγανή υφή, το πλούσιο άρωμα βουτύρου και τo ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού συνθέτουν ένα κουλούρι που λιώνει στο στόμα. 🐰🌷
Αφράτα μίνι τσουρεκάκιαBy Χριστίνα ΤσετινέΘέλεις αφράτα, μυρωδάτα, μίνι τσουρεκάκια; Φτιάξε τα δικά σου με αυτή την εύκολη συνταγή από την Χριστίνα Τσετινέ!
Μπισκότα Αγίου ΒαλεντίνουBy Χριστίνα Τσετινέ❤️🍪Η αγάπη είναι γλυκιά, όπως και αυτά τα νόστιμα μπισκότα με καρδιές που έφτιαξε η Χριστίνα Τσετινέ για τον Άγιο Βαλεντίνο. Δείτε τη συνταγή!