Φτιάξτε το πιο νόστιμο και αφράτο τσουρέκι, με ΓΟΧ Κομοτηνής και συνταγή από την Χριστίνα Τσετινέ!
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και το λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.
Λιώνουμε τη ζάχαρη σε ζεματιστό γάλα και διαλύουμε τη μαγιά σε 100ml χλιαρό νερό.
Σε μία μεγάλη λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ, αν είναι μεγάλος) βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση.
Ρίχνουμε τα αυγά – χτυπημένα ελαφρώς με πιρούνι – το ξύσμα πορτοκαλιού, το κακουλέ, το μαχλέπι, τη διαλυμένη μαγιά και τέλος το γάλα με τη ζάχαρη.
Ξεκινάμε να ζυμώνουμε βουτώντας κατά διαστήματα τα χέρια μας στο ζεστό βούτυρο (αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ, βάζουμε το γάντζο και ρίχνομε λίγο λίγο το βούτυρο περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί από τη ζύμη)
Αφού απορροφηθεί όλο το βούτυρο και αποκτήσουμε μια ελαστική ζύμη, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (θα χρειαστούν κοντά στις 3 ώρες).
Χωρίζουμε σε ίσα κομμάτια τη ζύμη μας.
Παίρνουμε κάθε κομμάτι και το ανοίγουμε σε μπαστούνι.
Ενώνουμε τις άκρες από 3 μπαστούνια ζύμης και πλέκουμε την πλεξίδα μας.
Τοποθετούμε σε λαδόκολλα πάνω σε λαμαρίνα φούρνου, καλύπτουμε με πετσέτα, τοποθετούμε πάλι σε ζεστό μέρος και αφήνουμε άλλη μια ώρα να φουσκώσουν.
Όταν είναι έτοιμα, τα αλείφουμε με κρόκο που έχουμε χτυπήσει με λίγο νεράκι και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, γύρω στα 45-55 λεπτά.
Όταν κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν
Μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη και να έχουμε όποτε θέλουμε φρέσκο τσουρέκι
Ingredients
Directions
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και το λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.
Λιώνουμε τη ζάχαρη σε ζεματιστό γάλα και διαλύουμε τη μαγιά σε 100ml χλιαρό νερό.
Σε μία μεγάλη λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ, αν είναι μεγάλος) βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση.
Ρίχνουμε τα αυγά – χτυπημένα ελαφρώς με πιρούνι – το ξύσμα πορτοκαλιού, το κακουλέ, το μαχλέπι, τη διαλυμένη μαγιά και τέλος το γάλα με τη ζάχαρη.
Ξεκινάμε να ζυμώνουμε βουτώντας κατά διαστήματα τα χέρια μας στο ζεστό βούτυρο (αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ, βάζουμε το γάντζο και ρίχνομε λίγο λίγο το βούτυρο περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί από τη ζύμη)
Αφού απορροφηθεί όλο το βούτυρο και αποκτήσουμε μια ελαστική ζύμη, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (θα χρειαστούν κοντά στις 3 ώρες).
Χωρίζουμε σε ίσα κομμάτια τη ζύμη μας.
Παίρνουμε κάθε κομμάτι και το ανοίγουμε σε μπαστούνι.
Ενώνουμε τις άκρες από 3 μπαστούνια ζύμης και πλέκουμε την πλεξίδα μας.
Τοποθετούμε σε λαδόκολλα πάνω σε λαμαρίνα φούρνου, καλύπτουμε με πετσέτα, τοποθετούμε πάλι σε ζεστό μέρος και αφήνουμε άλλη μια ώρα να φουσκώσουν.
Όταν είναι έτοιμα, τα αλείφουμε με κρόκο που έχουμε χτυπήσει με λίγο νεράκι και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, γύρω στα 45-55 λεπτά.
Όταν κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν
Μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη και να έχουμε όποτε θέλουμε φρέσκο τσουρέκι