loader image

Αφράτο τσουρέκι

Αρχική   /    Recipes   /    Αφράτο τσουρέκι

Φτιάξτε το πιο νόστιμο και αφράτο τσουρέκι, με ΓΟΧ Κομοτηνής και συνταγή από την Χριστίνα Τσετινέ!
AuthorΧριστίνα ΤσετινέCategory, , DifficultyAdvanced

Φτιάξτε το πιο νόστιμο και αφράτο τσουρέκι, με ΓΟΧ Κομοτηνής και συνταγή από την Χριστίνα Τσετινέ!

Yields1 Serving
Prep Time20 minsCook Time2 hrs 10 minsTotal Time2 hrs 30 mins
Υλικά:
 1.50 kg αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 250 g βούτυρο
 300 ml γάλα
 5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
 500 g ζάχαρη
 75 g μαγιά νωπή (3 πακετάκια)
 100 ml χλιαρό νερό
 1 συσκευασία κακουλέ
 1 συσκευασία μαχλέπι
 Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
 Κρόκος από ένα αυγό για επάλειψη
Εκτέλεση:
1

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και το λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.

2

Λιώνουμε τη ζάχαρη σε ζεματιστό γάλα και διαλύουμε τη μαγιά σε 100ml χλιαρό νερό.

3

Σε μία μεγάλη λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ, αν είναι μεγάλος) βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση.

4

Ρίχνουμε τα αυγά – χτυπημένα ελαφρώς με πιρούνι – το ξύσμα πορτοκαλιού, το κακουλέ, το μαχλέπι, τη διαλυμένη μαγιά και τέλος το γάλα με τη ζάχαρη.

5

Ξεκινάμε να ζυμώνουμε βουτώντας κατά διαστήματα τα χέρια μας στο ζεστό βούτυρο (αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ, βάζουμε το γάντζο και ρίχνομε λίγο λίγο το βούτυρο περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί από τη ζύμη)

6

Αφού απορροφηθεί όλο το βούτυρο και αποκτήσουμε μια ελαστική ζύμη, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (θα χρειαστούν κοντά στις 3 ώρες).

7

Χωρίζουμε σε ίσα κομμάτια τη ζύμη μας.

8

Παίρνουμε κάθε κομμάτι και το ανοίγουμε σε μπαστούνι.

9

Ενώνουμε τις άκρες από 3 μπαστούνια ζύμης και πλέκουμε την πλεξίδα μας.

10

Τοποθετούμε σε λαδόκολλα πάνω σε λαμαρίνα φούρνου, καλύπτουμε με πετσέτα, τοποθετούμε πάλι σε ζεστό μέρος και αφήνουμε άλλη μια ώρα να φουσκώσουν.

11

Όταν είναι έτοιμα, τα αλείφουμε με κρόκο που έχουμε χτυπήσει με λίγο νεράκι και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι.

12

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, γύρω στα 45-55 λεπτά.

Extra Tips
13

Όταν κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν

14

Μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη και να έχουμε όποτε θέλουμε φρέσκο τσουρέκι

Ingredients

Υλικά:
 1.50 kg αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 250 g βούτυρο
 300 ml γάλα
 5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
 500 g ζάχαρη
 75 g μαγιά νωπή (3 πακετάκια)
 100 ml χλιαρό νερό
 1 συσκευασία κακουλέ
 1 συσκευασία μαχλέπι
 Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
 Κρόκος από ένα αυγό για επάλειψη

Directions

Εκτέλεση:
1

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και το λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.

2

Λιώνουμε τη ζάχαρη σε ζεματιστό γάλα και διαλύουμε τη μαγιά σε 100ml χλιαρό νερό.

3

Σε μία μεγάλη λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ, αν είναι μεγάλος) βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση.

4

Ρίχνουμε τα αυγά – χτυπημένα ελαφρώς με πιρούνι – το ξύσμα πορτοκαλιού, το κακουλέ, το μαχλέπι, τη διαλυμένη μαγιά και τέλος το γάλα με τη ζάχαρη.

5

Ξεκινάμε να ζυμώνουμε βουτώντας κατά διαστήματα τα χέρια μας στο ζεστό βούτυρο (αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ, βάζουμε το γάντζο και ρίχνομε λίγο λίγο το βούτυρο περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί από τη ζύμη)

6

Αφού απορροφηθεί όλο το βούτυρο και αποκτήσουμε μια ελαστική ζύμη, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (θα χρειαστούν κοντά στις 3 ώρες).

7

Χωρίζουμε σε ίσα κομμάτια τη ζύμη μας.

8

Παίρνουμε κάθε κομμάτι και το ανοίγουμε σε μπαστούνι.

9

Ενώνουμε τις άκρες από 3 μπαστούνια ζύμης και πλέκουμε την πλεξίδα μας.

10

Τοποθετούμε σε λαδόκολλα πάνω σε λαμαρίνα φούρνου, καλύπτουμε με πετσέτα, τοποθετούμε πάλι σε ζεστό μέρος και αφήνουμε άλλη μια ώρα να φουσκώσουν.

11

Όταν είναι έτοιμα, τα αλείφουμε με κρόκο που έχουμε χτυπήσει με λίγο νεράκι και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι.

12

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, γύρω στα 45-55 λεπτά.

Extra Tips
13

Όταν κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν

14

Μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη και να έχουμε όποτε θέλουμε φρέσκο τσουρέκι

Αφράτο τσουρέκι

Σχετικές Συνταγές:

Κουλουράκια της ΛαμπρήςBy Χριστίνα ΤσετινέΤα κουλουράκια της Λαμπρής από Μύλους Κομοτηνής, φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι από την Χριστίνα Τσετινέ!🐣 Η τραγανή υφή, το πλούσιο άρωμα βουτύρου και τo ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού συνθέτουν ένα κουλούρι που λιώνει στο στόμα. 🐰🌷
Αφράτα μίνι τσουρεκάκιαBy Χριστίνα ΤσετινέΘέλεις αφράτα, μυρωδάτα, μίνι τσουρεκάκια; Φτιάξε τα δικά σου με αυτή την εύκολη συνταγή από την Χριστίνα Τσετινέ!
Μπισκότα Αγίου ΒαλεντίνουBy Χριστίνα Τσετινέ❤️🍪Η αγάπη είναι γλυκιά, όπως και αυτά τα νόστιμα μπισκότα με καρδιές που έφτιαξε η Χριστίνα Τσετινέ για τον Άγιο Βαλεντίνο. Δείτε τη συνταγή!