Τάρτα Μπανόφι με βάση σοκολατένια 🍌 🍫 Το απόλυτο γλυκό για καλοκαίρι (και χειμώνα) από τη Χριστίνα Τσετινέ!
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι ,το κακάο ,τη ζάχαρη και το αλάτι.
Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε τη ζύμη με τα χέρια μας ,μέχρι το μείγμα να έχει μορφή σαν ψίχουλα ψωμιού.
Χτυπάμε το αυγό μαζί με την κρέμα γάλακτος.
Τα προσθέτουμε στη ζύμη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ενσωματωθούν στη ζύμη.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
Αλείφουμε με βούτυρο ένα σκεύος για τάρτες με αποσπώμενο (ιδανικά) πάτο (και ένα τσέρκι κάνει την ίδια δουλειά).
Σε αλευρωμένη επιφάνεια βάζουμε τη ζύμη, την αλευρώνουμε και από την πάνω πλευρά και την ανοίγουμε με πλάστη.
Τοποθετούμε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα (επειδή είναι μαλακή η ζύμη μπορεί να σας σπάσει αλλά μην ανησυχείτε. Με τα χέρια δουλέψτε τη ζύμη μέσα στο σκεύος μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα παντού).
Με πιρούνι τρυπάμε τον πάτο της τάρτας ,σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και γεμίζουμε με φασόλια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C για 15 λεπτά.
Βγάζουμε την τάρτα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τα φασόλια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 – 20 λεπτά.
Περιμένουμε να κρυώσει καλά η τάρτα και μετά ξεφορμάρουμε.
Γεμίζουμε τον πάτο της τάρτας με το καραμελωμένο ζαχαρούχο και από πάνω προσθέτουμε σε κομματάκια τις μπανάνες.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος( να είναι πολύ κρύα, κατευθείαν από το ψυγείο) με την άχνη μέχρι να δημιουργηθεί συμπαγής σαντιγί.
Προσθέτουμε πάνω από τις μπανάνες τη σαντιγί και ,αν θέλουμε, νιφάδες σοκολάτας.
Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει λίγο και απολαμβάνουμε.
Αν θέλετε η βάση της τάρτας σας να είναι η κλασική ,αφαιρείτε το κακάο και προσθέτετε τα ίδια γραμμάρια σε αλεύρι.
Ingredients
Directions
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι ,το κακάο ,τη ζάχαρη και το αλάτι.
Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε τη ζύμη με τα χέρια μας ,μέχρι το μείγμα να έχει μορφή σαν ψίχουλα ψωμιού.
Χτυπάμε το αυγό μαζί με την κρέμα γάλακτος.
Τα προσθέτουμε στη ζύμη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ενσωματωθούν στη ζύμη.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
Αλείφουμε με βούτυρο ένα σκεύος για τάρτες με αποσπώμενο (ιδανικά) πάτο (και ένα τσέρκι κάνει την ίδια δουλειά).
Σε αλευρωμένη επιφάνεια βάζουμε τη ζύμη, την αλευρώνουμε και από την πάνω πλευρά και την ανοίγουμε με πλάστη.
Τοποθετούμε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα (επειδή είναι μαλακή η ζύμη μπορεί να σας σπάσει αλλά μην ανησυχείτε. Με τα χέρια δουλέψτε τη ζύμη μέσα στο σκεύος μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα παντού).
Με πιρούνι τρυπάμε τον πάτο της τάρτας ,σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και γεμίζουμε με φασόλια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C για 15 λεπτά.
Βγάζουμε την τάρτα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τα φασόλια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 – 20 λεπτά.
Περιμένουμε να κρυώσει καλά η τάρτα και μετά ξεφορμάρουμε.
Γεμίζουμε τον πάτο της τάρτας με το καραμελωμένο ζαχαρούχο και από πάνω προσθέτουμε σε κομματάκια τις μπανάνες.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος( να είναι πολύ κρύα, κατευθείαν από το ψυγείο) με την άχνη μέχρι να δημιουργηθεί συμπαγής σαντιγί.
Προσθέτουμε πάνω από τις μπανάνες τη σαντιγί και ,αν θέλουμε, νιφάδες σοκολάτας.
Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει λίγο και απολαμβάνουμε.
Αν θέλετε η βάση της τάρτας σας να είναι η κλασική ,αφαιρείτε το κακάο και προσθέτετε τα ίδια γραμμάρια σε αλεύρι.