Τα Ροδίτικα Τακάκια είναι ένα υπέροχο, αρωματικό γλυκό με καρύδια, μπαχαρικά και μέλι. Τραγανά και μελένια, αποτελούν μέρος της ροδίτικης παράδοσης και φτιάχνονται εύκολα στο σπίτι. Δοκιμάστε τα και απολαύστε μια αυθεντική γεύση του νησιού!

Βάζουμε σε μια λεκάνη την καρυδόψιχα χονδροκοπανισμένη, τα μυρωδικά και την ζάχαρη. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ προσθέτουμε το λάδι και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγη –λίγη αλεσίφα, ώσπου να γίνει η ζύμη μέτρια προς σκληρή.
Παίρνουμε λίγη ζύμη και ανοίγουμε λεπτό φύλλο. Ραντίζουμε με μπόλικο λάδι καλαμποκέλαιο και ρίχνουμε τη γέμιση, να πάει παντού. Διπλώνουμε μια άκρη του φύλλου βάζουμε τον πλάστη στο διπλωμένο μέρος και τυλίγουμε απαλά 4-5 δάχτυλα σε κύλινδρο.
Όταν τυλιχτεί όλο το φύλλο τραβούμε με προσοχή τον πλάστη και κόβουμε σε κομμάτια μπακλαβαδωτά. Συνεχίζουμε έτσι, μέχρι να τελειώσει η ζύμη και ή γέμιση. Τα βάζουμε σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο ( δεν φουσκώνουν ) και τα περιχύνουμε με μπόλικο λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου σέ αέρα ώσπου να ροδίσουν.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε το σιρόπι βάζουμε το μέλι και το νερό στη φωτιά, να πάρει μια βράση, και ρίχνουμε μέσα λίγα-λίγα τα τακάκια ζεστά. Τα βγάζουμε αμέσως με τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε άλλα ενώ το σιρόπι εξακολουθεί να βράζει. Κάθε φορά πριν βάλουμε τακάκια βάζουμε στο σιρόπι μια κουταλιά της σούπας νερό.
Ρίχνουμε από πάνω σουσάμι καβουρδισμένο και κοπανισμένο με μυρωδικά η καρυδιά τριμμένα. Μπορούμε αντί να ψήσουμε τα τακάκια στο φούρνο, να τα τηγανίσουμε σε μπόλικο λάδι.
Ingredients
Directions
Βάζουμε σε μια λεκάνη την καρυδόψιχα χονδροκοπανισμένη, τα μυρωδικά και την ζάχαρη. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ προσθέτουμε το λάδι και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγη –λίγη αλεσίφα, ώσπου να γίνει η ζύμη μέτρια προς σκληρή.
Παίρνουμε λίγη ζύμη και ανοίγουμε λεπτό φύλλο. Ραντίζουμε με μπόλικο λάδι καλαμποκέλαιο και ρίχνουμε τη γέμιση, να πάει παντού. Διπλώνουμε μια άκρη του φύλλου βάζουμε τον πλάστη στο διπλωμένο μέρος και τυλίγουμε απαλά 4-5 δάχτυλα σε κύλινδρο.
Όταν τυλιχτεί όλο το φύλλο τραβούμε με προσοχή τον πλάστη και κόβουμε σε κομμάτια μπακλαβαδωτά. Συνεχίζουμε έτσι, μέχρι να τελειώσει η ζύμη και ή γέμιση. Τα βάζουμε σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο ( δεν φουσκώνουν ) και τα περιχύνουμε με μπόλικο λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου σέ αέρα ώσπου να ροδίσουν.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε το σιρόπι βάζουμε το μέλι και το νερό στη φωτιά, να πάρει μια βράση, και ρίχνουμε μέσα λίγα-λίγα τα τακάκια ζεστά. Τα βγάζουμε αμέσως με τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε άλλα ενώ το σιρόπι εξακολουθεί να βράζει. Κάθε φορά πριν βάλουμε τακάκια βάζουμε στο σιρόπι μια κουταλιά της σούπας νερό.
Ρίχνουμε από πάνω σουσάμι καβουρδισμένο και κοπανισμένο με μυρωδικά η καρυδιά τριμμένα. Μπορούμε αντί να ψήσουμε τα τακάκια στο φούρνο, να τα τηγανίσουμε σε μπόλικο λάδι.