loader image

Ροδίτικα Τακάκια

Κατηγορία: Γλυκά
Ροδίτικα Τακάκια

Αρχική   /    Recipes   /    Ροδίτικα Τακάκια

Τα Ροδίτικα Τακάκια είναι ένα υπέροχο, αρωματικό γλυκό με καρύδια, μπαχαρικά και μέλι. Τραγανά και μελένια, αποτελούν μέρος της ροδίτικης παράδοσης και φτιάχνονται εύκολα στο σπίτι. Δοκιμάστε τα και απολαύστε μια αυθεντική γεύση του νησιού!
AuthorΓιώργος Μιχάλης ΧριστιανόςCategory

Τα Ροδίτικα Τακάκια είναι ένα υπέροχο, αρωματικό γλυκό με καρύδια, μπαχαρικά και μέλι. Τραγανά και μελένια, αποτελούν μέρος της ροδίτικης παράδοσης και φτιάχνονται εύκολα στο σπίτι. Δοκιμάστε τα και απολαύστε μια αυθεντική γεύση του νησιού!

Ροδίτικα Τακάκια
Yields1 Serving
Υλικά (Υλικά για την ζύμη:):
 200 γρ. κίτρινο αλεύρι Μύλοι Κομοτηνής
 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
 ελάχιστο αλάτι
 αλεσίφα για το ζύμωμα 1 φλιτζάνι τσαγιού
 2 βανίλιες
Υλικά (για την γέμιση):
 1 κιλό καρυδόψιχα αλεσμένη
 1 κουταλιά μοσχοκάρυδο
 1 κουταλιά κανέλα σκόνη
 1 κουταλιά γαρύφαλλο σκόνη
 3-4 κουταλιές ζάχαρη
Υλικά (για το σιρόπι):
 1 κιλό μέλι
 2 φλιτζάνια νερό
Εκτέλεση:
1

Βάζουμε σε μια λεκάνη την καρυδόψιχα χονδροκοπανισμένη, τα μυρωδικά και την ζάχαρη. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ προσθέτουμε το λάδι και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγη –λίγη αλεσίφα, ώσπου να γίνει η ζύμη μέτρια προς σκληρή.

2

Παίρνουμε λίγη ζύμη και ανοίγουμε λεπτό φύλλο. Ραντίζουμε με μπόλικο λάδι καλαμποκέλαιο και ρίχνουμε τη γέμιση, να πάει παντού. Διπλώνουμε μια άκρη του φύλλου βάζουμε τον πλάστη στο διπλωμένο μέρος και τυλίγουμε απαλά 4-5 δάχτυλα σε κύλινδρο.

3

Όταν τυλιχτεί όλο το φύλλο τραβούμε με προσοχή τον πλάστη και κόβουμε σε κομμάτια μπακλαβαδωτά. Συνεχίζουμε έτσι, μέχρι να τελειώσει η ζύμη και ή γέμιση. Τα βάζουμε σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο ( δεν φουσκώνουν ) και τα περιχύνουμε με μπόλικο λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου σέ αέρα ώσπου να ροδίσουν.

4

Στη συνέχεια φτιάχνουμε το σιρόπι βάζουμε το μέλι και το νερό στη φωτιά, να πάρει μια βράση, και ρίχνουμε μέσα λίγα-λίγα τα τακάκια ζεστά. Τα βγάζουμε αμέσως με τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε άλλα ενώ το σιρόπι εξακολουθεί να βράζει. Κάθε φορά πριν βάλουμε τακάκια βάζουμε στο σιρόπι μια κουταλιά της σούπας νερό.

5

Ρίχνουμε από πάνω σουσάμι καβουρδισμένο και κοπανισμένο με μυρωδικά η καρυδιά τριμμένα. Μπορούμε αντί να ψήσουμε τα τακάκια στο φούρνο, να τα τηγανίσουμε σε μπόλικο λάδι.

Ingredients

Υλικά (Υλικά για την ζύμη:):
 200 γρ. κίτρινο αλεύρι Μύλοι Κομοτηνής
 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
 ελάχιστο αλάτι
 αλεσίφα για το ζύμωμα 1 φλιτζάνι τσαγιού
 2 βανίλιες
Υλικά (για την γέμιση):
 1 κιλό καρυδόψιχα αλεσμένη
 1 κουταλιά μοσχοκάρυδο
 1 κουταλιά κανέλα σκόνη
 1 κουταλιά γαρύφαλλο σκόνη
 3-4 κουταλιές ζάχαρη
Υλικά (για το σιρόπι):
 1 κιλό μέλι
 2 φλιτζάνια νερό

Directions

Εκτέλεση:
1

Βάζουμε σε μια λεκάνη την καρυδόψιχα χονδροκοπανισμένη, τα μυρωδικά και την ζάχαρη. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ προσθέτουμε το λάδι και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγη –λίγη αλεσίφα, ώσπου να γίνει η ζύμη μέτρια προς σκληρή.

2

Παίρνουμε λίγη ζύμη και ανοίγουμε λεπτό φύλλο. Ραντίζουμε με μπόλικο λάδι καλαμποκέλαιο και ρίχνουμε τη γέμιση, να πάει παντού. Διπλώνουμε μια άκρη του φύλλου βάζουμε τον πλάστη στο διπλωμένο μέρος και τυλίγουμε απαλά 4-5 δάχτυλα σε κύλινδρο.

3

Όταν τυλιχτεί όλο το φύλλο τραβούμε με προσοχή τον πλάστη και κόβουμε σε κομμάτια μπακλαβαδωτά. Συνεχίζουμε έτσι, μέχρι να τελειώσει η ζύμη και ή γέμιση. Τα βάζουμε σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο ( δεν φουσκώνουν ) και τα περιχύνουμε με μπόλικο λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου σέ αέρα ώσπου να ροδίσουν.

4

Στη συνέχεια φτιάχνουμε το σιρόπι βάζουμε το μέλι και το νερό στη φωτιά, να πάρει μια βράση, και ρίχνουμε μέσα λίγα-λίγα τα τακάκια ζεστά. Τα βγάζουμε αμέσως με τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε άλλα ενώ το σιρόπι εξακολουθεί να βράζει. Κάθε φορά πριν βάλουμε τακάκια βάζουμε στο σιρόπι μια κουταλιά της σούπας νερό.

5

Ρίχνουμε από πάνω σουσάμι καβουρδισμένο και κοπανισμένο με μυρωδικά η καρυδιά τριμμένα. Μπορούμε αντί να ψήσουμε τα τακάκια στο φούρνο, να τα τηγανίσουμε σε μπόλικο λάδι.

Ροδίτικα Τακάκια

Σχετικές Συνταγές:

Κουλουράκια της ΛαμπρήςBy Χριστίνα ΤσετινέΤα κουλουράκια της Λαμπρής από Μύλους Κομοτηνής, φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι από την Χριστίνα Τσετινέ!🐣 Η τραγανή υφή, το πλούσιο άρωμα βουτύρου και τo ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού συνθέτουν ένα κουλούρι που λιώνει στο στόμα. 🐰🌷
Αφράτα μίνι τσουρεκάκιαBy Χριστίνα ΤσετινέΘέλεις αφράτα, μυρωδάτα, μίνι τσουρεκάκια; Φτιάξε τα δικά σου με αυτή την εύκολη συνταγή από την Χριστίνα Τσετινέ!
Μπισκότα Αγίου ΒαλεντίνουBy Χριστίνα Τσετινέ❤️🍪Η αγάπη είναι γλυκιά, όπως και αυτά τα νόστιμα μπισκότα με καρδιές που έφτιαξε η Χριστίνα Τσετινέ για τον Άγιο Βαλεντίνο. Δείτε τη συνταγή!