loader image

Φανουρόπιτα

Αρχική   /    Recipes   /    Φανουρόπιτα

Έχει πάρει το όνομά της από τον Άγιο Φανούριο. Το έθιμο της πίτας γίνεται παραδοσιακά, ώστε να φανερώσει ο Ά­γιος κάτι που έχει χαθεί, αλλά και για να φέρει υγεία! 🗒️
AuthorΧριστίνα ΤσετινέCategory, ,

Έχει πάρει το όνομά της από τον Άγιο Φανούριο. Το έθιμο της πίτας γίνεται παραδοσιακά, ώστε να φανερώσει ο Ά­γιος κάτι που έχει χαθεί, αλλά και για να φέρει υγεία! 🗒️

Yields1 Serving
Υλικά:
 450-500 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 1 φακελάκι baking powder
 1 κ.γ κανέλα
 ½ κ.γ γαρύφαλλο
 220 ml σπορέλαιο
 240 g ζάχαρη
 240 g χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα από το πορτοκάλι
 120 ml χλιαρό νερό
 150 g καρύδια
 (προαιρετικά) σταφίδες περασμένες από αλεύρι
 1 κ.γ σόδα διαλυμένο σε ένα σφηνοπότηρο κονιάκ
Εκτέλεση:
1

Στο μίξερ χτυπάμε το σπορέλαιο με τη ζάχαρη.

2

Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υγρά και ανακατεύουμε καλά.

3

Σε μια μπασίνα αναμειγνύουμε το αλεύρι με το baking powder , την κανέλα και το γαρύφαλλο .

4

Ενσωματώνουμε σταδιακά το μείγμα των στερεών μας στα υγρά ανακατεύοντας καλά με μαρίζ (σπάτουλα).

5

Στο τέλος προσθέτουμε το ξύσμα, τα καρύδια και τις σταφίδες .

6

Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί μεσαίου μεγέθους.

7

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 45 περίπου λεπτά (βυθίζουμε οδοντογλυφίδα και αν βγει στεγνή τότε είναι έτοιμη η φανουρόπιτα).

8

Πασπαλίζουμε με άχνη μόλις κρυώσει.

Ingredients

Υλικά:
 450-500 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 1 φακελάκι baking powder
 1 κ.γ κανέλα
 ½ κ.γ γαρύφαλλο
 220 ml σπορέλαιο
 240 g ζάχαρη
 240 g χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα από το πορτοκάλι
 120 ml χλιαρό νερό
 150 g καρύδια
 (προαιρετικά) σταφίδες περασμένες από αλεύρι
 1 κ.γ σόδα διαλυμένο σε ένα σφηνοπότηρο κονιάκ

Directions

Εκτέλεση:
1

Στο μίξερ χτυπάμε το σπορέλαιο με τη ζάχαρη.

2

Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υγρά και ανακατεύουμε καλά.

3

Σε μια μπασίνα αναμειγνύουμε το αλεύρι με το baking powder , την κανέλα και το γαρύφαλλο .

4

Ενσωματώνουμε σταδιακά το μείγμα των στερεών μας στα υγρά ανακατεύοντας καλά με μαρίζ (σπάτουλα).

5

Στο τέλος προσθέτουμε το ξύσμα, τα καρύδια και τις σταφίδες .

6

Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί μεσαίου μεγέθους.

7

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 45 περίπου λεπτά (βυθίζουμε οδοντογλυφίδα και αν βγει στεγνή τότε είναι έτοιμη η φανουρόπιτα).

8

Πασπαλίζουμε με άχνη μόλις κρυώσει.

Φανουρόπιτα

Σχετικές Συνταγές:

Αφράτα μίνι τσουρεκάκιαBy Χριστίνα ΤσετινέΘέλεις αφράτα, μυρωδάτα, μίνι τσουρεκάκια; Φτιάξε τα δικά σου με αυτή την εύκολη συνταγή από την Χριστίνα Τσετινέ!
Μπισκότα Αγίου ΒαλεντίνουBy Χριστίνα Τσετινέ❤️🍪Η αγάπη είναι γλυκιά, όπως και αυτά τα νόστιμα μπισκότα με καρδιές που έφτιαξε η Χριστίνα Τσετινέ για τον Άγιο Βαλεντίνο. Δείτε τη συνταγή!