loader image

Μελιτζανόπιτα Πλέκτη

Κατηγορία: Πίτες

Αρχική   /    Recipes   /    Μελιτζανόπιτα Πλέκτη

Είναι πίτα! Είναι πλεκτή και είναι απόλαυση! Δοκιμάστε τη!!
AuthorΓιώργος Μιχάλης ΧριστιανόςCategory

Είναι πίτα! Είναι πλεκτή και είναι απόλαυση! Δοκιμάστε τη!!

Yields1 Serving
Υλικά για την Ζύμη:
 1 σφηνάκι ελαιόλαδο
 1 σφηνάκι γάλα εβαπορέ
 1 φακελάκι ξερή μαγιά
 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
 550 ml χλιαρό νερό
 1100 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 2 κουταλιές της σούπας ξίδι
Υλικά για την Γέμιση:
 4 μελιτζάνες (κομμένες σε φέτες και περασμένες από τηγάνι)
 200 γρ. τυρί κίτρινο σέ φέτες
 200 γρ. πάριζα σέ φέτες
Υλικά για την Σάλτσα:
 150 ml χυμό τομάτας
 Λίγο ελαιόλαδο
 Ρίγανη
 Φρέσκο τριμμένο πιπέρι
 Ελάχιστο σκόρδο σέ σκόνη
 Αλάτι
 Λίγη ζάχαρη

Οι ποσότητες των μπαχαρικών κατά προτίμηση!

Εκτέλεση:
1

Σε μία λεκάνη ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά εκτός από το αλεύρι.

2

Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να φτιάξουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι.

3

Αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα και ανοίγουμε φύλλα πάχους ενός εκατοστού, κόβουμε δεξιά και αριστερά στις δύο πλευρές και βάζουμε την γέμιση στο κέντρο (πάριζα -μελιτζάνα-τυρί- σάλτσα) διπλώνουμε τις δύο άκρες και ξεκινάμε το πλέξιμο!

4

Αφήνουμε να φουσκώσει για μία ώρα και αλείφουμε με γάλα η αυγό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου μισή ώρα σε αέρα σε προθερμασμένο φούρνο.

Σημειώσεις:

  • Οι μελιτζάνες μπορούν να γίνουν και στον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο αρκεί να τις περάσετε με ένα πινέλο λίγο ελαιόλαδο!
  • Τα αλλαντικά και τα τυριά μπορείτε να τα αλλάξετε με ότι προτιμάτε!
  • Η παραπάνω ποσότητα της ζύμης είναι για τέσσερις μεγάλες πλεξούδες !

Ingredients

Υλικά για την Ζύμη:
 1 σφηνάκι ελαιόλαδο
 1 σφηνάκι γάλα εβαπορέ
 1 φακελάκι ξερή μαγιά
 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
 550 ml χλιαρό νερό
 1100 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 2 κουταλιές της σούπας ξίδι
Υλικά για την Γέμιση:
 4 μελιτζάνες (κομμένες σε φέτες και περασμένες από τηγάνι)
 200 γρ. τυρί κίτρινο σέ φέτες
 200 γρ. πάριζα σέ φέτες
Υλικά για την Σάλτσα:
 150 ml χυμό τομάτας
 Λίγο ελαιόλαδο
 Ρίγανη
 Φρέσκο τριμμένο πιπέρι
 Ελάχιστο σκόρδο σέ σκόνη
 Αλάτι
 Λίγη ζάχαρη

Directions

Εκτέλεση:
1

Σε μία λεκάνη ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά εκτός από το αλεύρι.

2

Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να φτιάξουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι.

3

Αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα και ανοίγουμε φύλλα πάχους ενός εκατοστού, κόβουμε δεξιά και αριστερά στις δύο πλευρές και βάζουμε την γέμιση στο κέντρο (πάριζα -μελιτζάνα-τυρί- σάλτσα) διπλώνουμε τις δύο άκρες και ξεκινάμε το πλέξιμο!

4

Αφήνουμε να φουσκώσει για μία ώρα και αλείφουμε με γάλα η αυγό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου μισή ώρα σε αέρα σε προθερμασμένο φούρνο.

Μελιτζανόπιτα Πλέκτη

Σχετικές Συνταγές:

Κουλουράκια της ΛαμπρήςBy Χριστίνα ΤσετινέΤα κουλουράκια της Λαμπρής από Μύλους Κομοτηνής, φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι από την Χριστίνα Τσετινέ!🐣 Η τραγανή υφή, το πλούσιο άρωμα βουτύρου και τo ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού συνθέτουν ένα κουλούρι που λιώνει στο στόμα. 🐰🌷
Αφράτα μίνι τσουρεκάκιαBy Χριστίνα ΤσετινέΘέλεις αφράτα, μυρωδάτα, μίνι τσουρεκάκια; Φτιάξε τα δικά σου με αυτή την εύκολη συνταγή από την Χριστίνα Τσετινέ!
Μπισκότα Αγίου ΒαλεντίνουBy Χριστίνα Τσετινέ❤️🍪Η αγάπη είναι γλυκιά, όπως και αυτά τα νόστιμα μπισκότα με καρδιές που έφτιαξε η Χριστίνα Τσετινέ για τον Άγιο Βαλεντίνο. Δείτε τη συνταγή!