loader image

Print Options:

Τάρτα με πράσο και τυριά

Yields1 Serving

Ο Φλεβάρης είναι κατ' εξοχήν ο πιο ρομαντικός μήνας. Και επειδή, ως γνωστόν, ο έρωτας περνάει από το στομάχι, η Χριστίνα Τσετινέ έχει ετοιμάσει την πιο νόστιμη τάρτα με πράσο και τυριά, στο πιο ρομαντικό σχήμα. Δείτε τη συνταγή

Υλικά για τη ζύμη (για μια μεσαίου μεγέθους ταρτιέρα)
 250 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 125 g βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
 1 κρόκο αυγού
 50 ml κρύο νερό
 1 πρέζα αλάτι
Υλικά για τη γέμιση
 1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο (ή 2 μικρότερα)
 5 φέτες μετσοβόνε
 3 φέτες cheddar
 3 φέτες ένταμ
 2 κρόκους αυγού
 150 ml κρέμα γάλακτος
 ελαιόλαδο
 αλάτι, πιπέρι
 λίγο δεντρολίβανο
Εκτέλεση
1

Ξεκινάμε με τη ζύμη.

2

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο.

3

Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να πετύχουμε μια τριφτή ζύμη.

4

Βάζουμε τον κρόκο ,το αλάτι και το κρύο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε ομοιογενή ζύμη (δε ζυμώνουμε για πολλή ώρα).

5

Πλάθουμε σε μπάλα ,τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα το λιγότερο.

6

Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις κάψει , ρίχνουμε το ψιλοκομμένο πράσο.

7

Αλατίζουμε και προσθέτουμε λίγο δενδρολίβανο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει το πράσο(για 3-5 λεπτά)

8

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει η γέμιση.

9

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την ταρτιέρα.

10

Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε φύλλο που να είναι λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα.

11

Το τοποθετούμε στην ταρτιέρα φροντίζοντας να έχει ομοιόμορφο πάχος και κόβοντας με μαχαίρι τη ζύμη που προεξέχει από τα τοιχώματα.

12

Τρυπάμε με πιρούνι τη ζύμη για να μην φουσκώσει, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και τη γεμίζουμε φασόλια.

13

Ψήνουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C (αν είναι δυνατός ο φούρνος σας βάλτε τον στους 180ο C).

14

Βγάζουμε τα φασόλια με το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

15

Αφού περάσουν τα 15 λεπτά βγάζουμε την τάρτα και απλώνουμε στη βάση της τα πράσα.

16

Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι τα τυριά και τα ρίχνουμε πάνω στα πράσα.

17

Τέλος σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος χτυπώντας τα με σύρμα και τα περιχύνουμε στην τάρτα.

18

Αλατίζουμε και ρίχνουμε πιπέρι και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά (μέχρι να σφίξει η γέμιση και να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα).

19

Τρώγεται ζεστή αλλά είναι εξίσου νόστιμη και κρύα.