loader image

Print Options:

Στρούντελ με αφράτο φύλλο & καραμέλα

Yields1 Serving

Δεν ξέρουμε ποια είναι η ερώτηση, η απάντηση όμως είναι strudel 🍎 Δοκιμάστε τη συνταγή από τη Χριστίνα Τσετινέ!

Υλικά:
 300 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 25 g φρέσκια μαγιά
 75 g βούτυρο ( ή και μαργαρίνη)
 115 ml γάλα
 40 g ζάχαρη
 1/4 κ.γ αλάτι
 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
 3-4 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
 1 κ.γ κανέλα
 1 κ.σ καστανή ζάχαρη
 ½ συσκευασία καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
Εκτέλεση:
1

Σε μία κατσαρόλα ,σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε.

2

Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε με τα χέρια τη μαγιά και ρίχνουμε το χλιαρό μείγμα βουτύρου- γάλακτος.

3

Δουλεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

4

Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και μισό από το χτυπημένο αυγό (το υπόλοιπο το κρατάμε για να αλείψουμε την επιφάνεια).

5

Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική και να μην κολλάει.

6

Καλύπτουμε καλά το μπολ με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου μία ώρα).

7

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

8

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα κομματάκια μήλου με την κανέλα και την καστανή ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη.

9

Παίρνουμε τη ζύμη ,την ανοίγουμε με λίγο αλεύρι σε ορθογώνιο φύλλο και το μεταφέρουμε σε μεγάλο ορθογώνιο ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.

10

Νοητά χωρίζουμε το φύλλο σε 3 μέρη και στο κέντρο απλώνουμε μια ποσότητα από το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα και από πάνω προσθέτουμε τα μήλα.

11

Στη συνέχεια χαράσσουμε τα δύο ακριανά κομμάτια σε λωρίδες όχι πολύ φαρδιές.

12

Παίρνουμε εναλλάξ λωρίδες από τα 2 μέρη και "αγκαλιάζουμε" το τμήμα με τη γέμιση φροντίζοντας να κλείνουν καλά στις άκρες.

13

Αλείφουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό μαζί με 1 κουταλάκι του γλυκού γάλα.

14

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 20 - 25 λεπτά (θα το καταλάβουμε από το χρυσό χρώμα που θα έχει πάρει η επιφάνεια).

15

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και αν θέλουμε ρίχνουμε από πάνω άχνη ζάχαρη ή καραμελωμένο ζαχαρούχο που έχουμε ζεστάνει σε ένα κατσαρολάκι.