loader image

Print Options:

Σφακιανή Πίτα

Yields1 Serving

Σφακιανή πίτα ή Σφακιανόπιτα. Μια συνταγή με μεγάλη παράδοση και ακόμη πιο μεγάλη νοστιμιά! Βρείτε τη συνταγή από τη Χριστίνα Τσετινέ!

Υλικά (για 8 πίτες):
 520 – 550 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 300 ml νερό
 60 ml ελαιόλαδο
 2 κ.σ ρακή ή τσίπουρο
 λίγο αλάτι
 500 g φρέσκια μυζήθρα (ή και ανθότυρο)
 Μέλι και κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
1

Αναμειγνύουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ και ανοίγουμε στο κέντρο μια λακούβα.

2

Προσθέτουμε το νερό, το λάδι και τη ρακή.

3

Με ένα πιρούνι αναμειγνύουμε το αλεύρι στο υγρό μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.

4

Μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας (τον οποίο έχουμε ελαφρώς αλευρώσει) και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια λεία και σφιχτή ζύμη (αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι).

5

Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

6

Χωρίζουμε τη ζύμη στα 8 .

7

Παίρνουμε κάθε κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε σε δίσκο 15εκ.

8

Βάζουμε στο κέντρο 2-3 κουταλιές τυρί .

9

Σηκώνουμε τη ζύμη (σα να θέλουμε να σχηματίζουμε ένα πουγκί) και καλύπτουμε εντελώς το τυρί.

10

Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την ανοίγουμε σε σχήμα κυκλικό.

11

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για την υπόλοιπη ζύμη.

12

Τηγανίζουμε σε αντικολλητικό (μπορούμε και χωρίς λάδι) σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.

13

Περιμένουμε να χρυσίσει η μία πλευρά και μετά γυρίζουμε από την άλλη.

14

Τη σερβίρουμε με μπόλικο μέλι και κανέλα.