loader image

Print Options:

Παξιμαδάκια

Yields1 Serving

Παξιμαδάκια, προσθέτουν αξία σε κάθε τραπέζι, σε κάθε περίσταση για κάθε στιγμή.

Παξιμαδάκια

Υλικά:
 550 ml χλιαρό νερό
 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
 1 κιλό αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
Εκτέλεση:
1

Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά.

2

Ανακατεύουμε με ένα σύρμα ώστε να διαλυθεί η μαγιά.

3

Στην συνέχεια προσθέτουμε τό αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε.

4

Ζυμωνουμε μέχρι να φτιάξουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι.

5

Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη για 30 λεπτά και στην συνέχεια ξανά ζυμωνουμε ελαφρώς.

6

Χωρίζουμε την ζύμη σε τέσσερα μέρη και πλάθουμε τέσσερις λεπτές φρατζολες τόσο όσο το ξύλο του πλάστη για παράδειγμα.

7

Αφήνουμε ακόμη μισή ώρα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου σε προθερμασμενο φούρνο σε αέρα για περίπου 25 λεπτά η μέχρι να ψηθούν ανάλογα τον φούρνο!

8

Τέλος μόλις είναι έτοιμα αφήνουμε τα ψωμιά μας πάνω στον πάγκο να πέσει η θερμοκρασία και κόβουμε σε φέτες και στρώνουμε την μια δίπλα στην άλλη σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

9

Ψήνουμε στην αρχή στους 100 βαθμούς για 15 λεπτά σε αέρα και στην συνέχεια στους 150 για ακόμη 35-40 λεπτά.

10

Αυτό πρέπει να γίνει για να στεγνώσουν στην αρχή τά παξιμάδια και μετά να πάρουν ένα υπέροχο χρυσάφι χρώμα.