loader image

Print Options:

Λαχματζούν μεσογειακό

Yields1 Serving

Για τη νηστεία του Αυγούστου (αλλά και όχι μόνο) το Μεσογειακό Λαχματζούν είναι η καλύτερη επιλογή! Δοκιμάστε τη συνταγή από τη Χριστίνα Τσετινέ!

Υλικά (για 4 λαχματζούν):
 400 - 450 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 150 ml γάλα
 150 ml νερό
 μισό φακελάκι μαγιά ξηρή (4 g)
 1 κ.γ ζάχαρη
 1 κ.γ αλάτι
 10 g corn flour
 15 ml ελαιόλαδο
Υλικά για το topping:
 2 μελιτζάνες μεγάλες , κομμένες σε μικρά κυβάκια
 1κ.γ κρεμμύδι σε σκόνη (προαιρετικά)
 1 κ.γ σκόρδο σε σκόνη (ή πολτό σκόρδου)
 αλάτι, πιπέρι κατά βούληση
 3-4 κ.σ χυμό ντομάτας
 λίγο νεράκι
 1 βαζάκι πέστο βασιλικού
 μοτσαρελάκια
 ντομάτα σε κυβάκια
 φύλλα ρόκας
 ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
1

Ξεκινάμε με τη ζύμη.

2

Βράζουμε το γάλα και το αδειάζουμε σε ένα μπολ.

3

Ρίχνουμε το νερό (καλό είναι να είναι κρύο για να γίνει χλιαρό το μείγμα) και προσθέτουμε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας για να διαλυθεί η μαγιά.

4

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι με το corn flour κοσκινισμένα, ανοίγουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι και λίγο λίγο το υγρό ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα.

5

Μεταφέρουμε το ζυμάρι στον πάγκο που έχουμε αλευρώσει ελαφρώς και πλάθουμε 4 μπάλες.

6

Τις καλύπτουμε με νωπή πετσέτα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν 30 λεπτά σε ζεστό μέρος.

7

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά κυβάκια.

8

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε τις μελιτζάνες (μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πιπέρι ) μέχρι να μαλακώσουν.

9

Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, λίγο νεράκι και αφήνουμε για ένα πεντάλεπτο να δέσει η σάλτσα.

10

Με ένα πλάστη ανοίγουμε τα ζυμάρια σε μακρόστενα φύλλα.

11

Τα βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα που έχουμε τοποθετήσει στην ανάποδη μεριά της λαμαρίνας του φούρνου.

12

Απλώνουμε κατά μήκος πέστο βασιλικού και από πάνω τη μελιτζάνα.

13

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C ,στις αντιστάσεις ,για περίπου 20 λεπτά.

14

Με το που κρυώσει λίγο βάζουμε από πάνω ντομάτα σε κυβάκια, φύλλα ρόκας και μοτσαρελάκια, ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και απολαμβάνουμε!