loader image

Print Options:

Κρητικά τηγανητά τυροπιτάκια

Yields1 Serving

Η Κρήτη φημίζεται για τα φαγητά της. Ας μάθουμε αν η φήμη αληθεύει δοκιμάζοντας τη συνταγή για αυτά τα κρητικά τηγανητά τυροπιτάκια.

Υλικά για 25-30 τυροπιτάκια:
 500 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 50 ml ελαιόλαδο
 25 ml ρακή (αν δεν έχετε και το τσίπουρο κάνει )
 250 ml νερό (μπορεί να χρειαστεί και λίγο παραπάνω)
 Αλάτι
 Ελαιόλαδο για τηγάνισμα (αν σας φαίνεται βαρύ μπορείτε να τα τηγανίσετε και σε ηλιέλαιο)
 Ξινομυζήθρα ή φέτα για τη γέμιση
 Μέλι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1

Σε μια γαβάθα ρίχνουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο , τη ρακή και το αλάτι και ανακατεύουμε τρίβοντας τα χέρια μας.

2

Ξεκινάμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό ζυμώνοντας ταυτόχρονα μέχρι να αποκτήσουμε ένα ζυμάρι εύπλαστο που να μην κολλάει στα χέρια μας.

3

Το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε τουλάχιστον για μία ώρα.

4

Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε ίσα μέρη και τα κάνουμε μπαλίτσες καλύπτοντάς τα με νωπή πετσέτα για να μην ξεραθούν.

5

Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με αλεύρι και ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε ένα λεπτό φύλλο(όχι τόσο λεπτό όσο στις κανονικές πίτες).

6

Κόβουμε με κουπάτ το φύλλο και το γεμίζουμε όπως στα τυροπιτάκια.

7

Τα κλείνουμε καλά για να μην ανοίξουν κατά το τηγάνισμα.

8

Τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά και από τις 2 πλευρές μέχρι να αποκτήσουν χρυσό χρώμα.

9

Τα τρώμε ζεστά με ή χωρίς μέλι από πάνω

10

Αν θέλουμε στη γέμιση μπορούμε να βάλουμε και λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο.

11

Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε και στην κατάψυξη και απλά να τα βγάλουμε 20 λεπτά πριν τα τηγανίσουμε.