loader image

Print Options:

Κιμαδόπιτα

Yields1 Serving

Οι πίτες είναι ένα παραδοσιακό γεύμα σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Και υπάρχουν τόσες επιλογές για γέμιση… Μια από τις αγαπημένες όλων; Ο κιμάς! Δοκιμάστε τη συνταγή για κιμαδόπιτα από τη Χριστίνα Τσετινέ!

Υλικά (για ένα ταψάκι μεσαίου μεγέθους):
Για το φύλλο:
 600 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 50 g ελαιόλαδο
 250 περίπου g νερό ελάχιστα χλιαρό
 1 κ.γ αλάτι
 1 κ.σ ξύδι
Για τη γέμιση:
 600 g κιμάς μοσχαρίσιος
 2 πράσα ψιλοκομμένα
 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
 ελαιόλαδο
 1 κ.γ πελτέ
 αλάτι, πιπέρι
Για την επάλειψη:
 200 g μαργαρίνη λιωμένη ανάμεικτη με 50 ml ηλιέλαιο
Εκτέλεση:
1

Ξεκινάμε με τη γέμιση για να κρυώσει μέχρι να τη βάλουμε στην πίτα.

2

Σε ένα αντικολλητικό βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν.

3

Προσθέτουμε τον κιμά και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να σκουρύνει ο κιμάς,

4

Αλατοπιπερώνουμε ,ανακατεύουμε μια –δυο φορές και αποσύρουμε από τη φωτιά.

5

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το φύλλο.

6

Στο κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να έχουμε μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

7

Αν το ζυμάρι είναι σφιχτό προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό.

8

Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και με τα χέρια.

9

Παίρνουμε το ζυμάρι μας , το χωρίζουμε σε 7 μπάλες , το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

10

Σε αλευρωμένη επιφάνεια βάζουμε το πρώτο μπαλάκι ζύμης.

11

Το αλευρώνουμε ελαφρώς από πάνω και με πλάστη το ανοίγουμε σε έναν δίσκο που να είναι λίγο μεγαλύτερος από το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.

12

Με πινέλο λαδώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού μας και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο με τις άκρες του να προεξέχουν από το ταψί.

13

Το λαδώνουμε με το πινέλο σε όλη την επιφάνειά του.

14

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 3 φύλλα αλλά αυτά δεν τα κάνουμε μεγαλύτερα από το ταψί, θέλουμε να εφάπτονται στην επιφάνεια και να μην προεξέχουν.

15

Κάθε φορά που προσθέτουμε ένα φύλλο το λαδώνουμε με το πινέλο.

16

Αφού συμπληρωθούν 4 φύλλα προσθέτουμε την γέμιση και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.

17

Σκεπάζουμε με 2 φύλλα που εφάπτονται στην επιφάνεια(δεν ξεχνάμε να τα λαδώνουμε).

18

Το τελευταίο φύλλο που θα βάλουμε φροντίζουμε να προεξέχει από τα πλάγια του ταψιού.

19

Παίρνουμε το τελευταίο και το πρώτο φύλλο που προεξέχουν και τα γυρίζουμε μέσα στο ταψί για να κλείσουμε την πίτα μας.

20

Λαδώνουμε την πίτα πολύ προσεκτικά σε όλη την επιφάνεια και ιδιαίτερα στις άκρες της βάζοντας το πινέλο και στα πλάγια του ταψιού.

21

Χαράσσουμε σε κομμάτια την πίτα και την ψεκάζουμε ελαφρά με νερό.

22

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αντιστάσεις στους 180ο C στην προτελευταία θέση για 45-60 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο).

23

Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη και από το χρυσαφί χρώμα των φύλλων και από το ότι έχει ελαφρώς συρρικνωθεί και έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.

Η διαδικασία φαίνεται λίγο χρονοβόρα για κάποιον που ασχολείται πρώτη φορά αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο.
Μια πίτα με ιδιαίτερη νοστιμιά που μπορεί να φαγωθεί και ως κυρίως γεύμα.