loader image

Print Options:

Γλυκιά Κολοκυθόπιτα

Yields1 Serving

Μια συνταγή κάπως αμφιλεγόμενη. Κάποιοι τη φτιάχνουν γλυκιά και κάποιοι αλμυρή. Τι είναι; Η κολοκυθόπιτα! Δείτε τη συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα από τη Χριστίνα Τσετινέ!

Υλικά για το φύλλο:
 600 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 50 g ελαιόλαδο
 250 περίπου g νερό ελάχιστα χλιαρό
 1 κ.γ αλάτι
 1 κ.σ ξύδι
Υλικά για τη γέμιση:
 500-600 g τριμμένη κολοκύθα
 150 g χοντροκομμένο καρύδι
 2-3 κ.σ ζάχαρη
 1,5 κ.γ κανέλα
Υλικά για την επάλειψη:
 200 g μαργαρίνη λιωμένη ανάμεικτη με 50 ml ηλιέλαιο
Εκτέλεση:
1

Ξεκινάμε με το φύλλο.

2

Στο κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να έχουμε μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

3

Αν το ζυμάρι είναι σφιχτό προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό.

4

Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και με τα χέρια.

5

Παίρνουμε το ζυμάρι μας , το χωρίζουμε σε 7-8 μπάλες , το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

6

Όσο ξεκουράζεται ετοιμάζουμε τη γέμιση.

7

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μας και ανακατεύουμε καλά με κουτάλι.

8

Δοκιμάζουμε τη γέμιση και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη ακόμη ζάχαρη ή κανέλα , ανάλογα με τα γούστα μας .

9

Σε αλευρωμένη επιφάνεια βάζουμε το πρώτο μπαλάκι ζύμης.

10

Το ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο.

11

Το λαδώνουμε και στο κάτω μέρος της πιο μεγάλης του πλευράς βάζουμε κατά μήκος γέμιση.

12

Ρολάρουμε από κάτω προς τα πάνω και όταν σχηματιστεί μπαστουνάκι του δίνουμε μορφή σαλιγκαριού (στριφτάρι).

13

Τοποθετούμε τις πίτες μας σε λαμαρίνα πάνω σε λαδόκολλα ,τις αλείφουμε από πάνω με λίγο λάδι ακόμη και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα( ανάλογα με το πόσο δυνατά ψήνει ο φούρνος σας ).

14

Αφού κρυώσουν τις πασπαλίζουμε με άχνη και έξτρα κανέλα.