loader image

Print Options:

Φοκάτσια με δενδρολίβανο & σκόρδο

Yields1 Serving

Η Φοκάτσια είναι πατητό ψωμί, ιταλικής προέλευσης, που μπορεί να συνοδεύσει υπέροχα κάθε γεύμα.
Δείτε τη συνταγή από τη Χριστίνα Τσετινέ.

Υλικά:
 350 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 120 ml ελαιόλαδο
 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
 δενδρολίβανο και θυμάρι (κατά προτίμηση φρέσκα)
 πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 235 ml χλιαρό νερό
 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
 ½ κ.γ μέλι
 αλάτι
Εκτέλεση:
1

Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο ,τα αρωματικά μας που έχουμε ψιλοκόψει, το πιπέρι και το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.

2

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και το μέλι, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε 5 λεπτά.

3

Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 κούπα από το αλεύρι και ¼ της κούπας από το αρωματισμένο ελαιόλαδο στο μείγμα της μαγιάς, ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά.

4

Στο τέλος ρίχνουμε στο μείγμα το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με λίγο ακόμη αλάτι και ζυμώνουμε ελαφρώς.

5

Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο ζυμάρι (δε χρειάζεται πολύ ζύμωμα, γύρω στο ένα λεπτό).

6

Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος γύρω στη 1 ώρα.

7

Μετά από μία ώρα λαδώνουμε ένα μεσαίου μεγέθους ταψάκι και απλώνουμε το ζυμάρι πιέζοντάς το με τα δάχτυλά μας(για να δημιουργηθούν οι χαρακτηριστικές ανωμαλίες στην επιφάνεια της ζύμης ).

8

Από πάνω βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με τα μυρωδικά και αν επιθυμούμε ολόκληρα φύλλα δενδρολίβανου.

9

Αφήνουμε άλλα 20 λεπτά να ξεκουραστεί.

10

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 15-20 λεπτά (ή μέχρι να γίνει χρυσή η επιφάνειά του).

Μπορούμε πριν ψήσουμε τη φοκάτσια να βάλουμε στην επιφάνεια ντοματίνια κομμένα στη μέση ή ελιές.