loader image

Print Options:

Ανοιχτή πίτα με απάκι και χόρτα

Yields1 Serving

Απάκι: ένα νόστιμο καπνιστό αλλαντικό με καταγωγή από την Κρήτη, που παρασκευάζεται από άπαχο χοιρινό.

Υλικά (για τη ζύμη):
 300 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 1/2 κ.γ αλάτι
 1 κ.σ ελαιόλαδο
 200 ml περίπου χλιαρό νερό
Υλικά (για τη γέμιση):
 200 g σπανάκι
 100 – 150 g αντίδια
 4 κομμάτια απάκι κομμένα σε κυβάκια
 φέτα τριμμένη
 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
 ελαιόλαδο
 άνηθος
Εκτέλεση:
1

Σε βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι , το αλάτι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

2

Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό ζυμώνοντας μέχρι να πετύχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.

3

Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

4

Όσο ξεκουράζεται το ζυμάρι, ετοιμάζουμε τη γέμιση.

5

Πλένουμε καλά το σπανάκι και τα αντίδια και τα βάζουμε σε ένα μπολ με λίγο αλάτι.

6

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι.

7

Πιέζουμε τα χόρτα μας να βγάλουν τα υγρά τους και τα ρίχνουμε κι αυτά στο τηγάνι.

8

Όταν μαλακώσουν ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και άνηθο ,ανακατεύουμε για ένα λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

9

Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε ένα ορθογώνιο φύλλο που να χωρά στη λαμαρίνα του φούρνου.

10

Στρώνουμε λαδόκολλα και μεταφέρουμε εκεί το ανοιχτό φύλλο.

11

Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τη γέμιση και από πάνω ρίχνουμε διάσπαρτα το απάκι και τη φέτα.

12

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C στις αντιστάσεις για 40 λεπτά περίπου.

Tips:
Είναι τόσο τραγανή και ελαφριά πίτα που σίγουρα δε θα μείνετε στο ένα κομμάτι.
Μπορείτε να τη φάτε και στη Νηστεία παραλείποντας το απάκι και τη φέτα.