Η Φοκάτσια είναι πατητό ψωμί, ιταλικής προέλευσης, που μπορεί να συνοδεύσει υπέροχα κάθε γεύμα.
Δείτε τη συνταγή από τη Χριστίνα Τσετινέ.

Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο ,τα αρωματικά μας που έχουμε ψιλοκόψει, το πιπέρι και το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και το μέλι, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε 5 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 κούπα από το αλεύρι και ¼ της κούπας από το αρωματισμένο ελαιόλαδο στο μείγμα της μαγιάς, ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Στο τέλος ρίχνουμε στο μείγμα το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με λίγο ακόμη αλάτι και ζυμώνουμε ελαφρώς.
Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο ζυμάρι (δε χρειάζεται πολύ ζύμωμα, γύρω στο ένα λεπτό).
Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος γύρω στη 1 ώρα.
Μετά από μία ώρα λαδώνουμε ένα μεσαίου μεγέθους ταψάκι και απλώνουμε το ζυμάρι πιέζοντάς το με τα δάχτυλά μας(για να δημιουργηθούν οι χαρακτηριστικές ανωμαλίες στην επιφάνεια της ζύμης ).
Από πάνω βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με τα μυρωδικά και αν επιθυμούμε ολόκληρα φύλλα δενδρολίβανου.
Αφήνουμε άλλα 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 15-20 λεπτά (ή μέχρι να γίνει χρυσή η επιφάνειά του).
Μπορούμε πριν ψήσουμε τη φοκάτσια να βάλουμε στην επιφάνεια ντοματίνια κομμένα στη μέση ή ελιές.
Ingredients
Directions
Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο ,τα αρωματικά μας που έχουμε ψιλοκόψει, το πιπέρι και το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και το μέλι, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε 5 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 κούπα από το αλεύρι και ¼ της κούπας από το αρωματισμένο ελαιόλαδο στο μείγμα της μαγιάς, ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Στο τέλος ρίχνουμε στο μείγμα το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με λίγο ακόμη αλάτι και ζυμώνουμε ελαφρώς.
Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο ζυμάρι (δε χρειάζεται πολύ ζύμωμα, γύρω στο ένα λεπτό).
Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος γύρω στη 1 ώρα.
Μετά από μία ώρα λαδώνουμε ένα μεσαίου μεγέθους ταψάκι και απλώνουμε το ζυμάρι πιέζοντάς το με τα δάχτυλά μας(για να δημιουργηθούν οι χαρακτηριστικές ανωμαλίες στην επιφάνεια της ζύμης ).
Από πάνω βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με τα μυρωδικά και αν επιθυμούμε ολόκληρα φύλλα δενδρολίβανου.
Αφήνουμε άλλα 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 15-20 λεπτά (ή μέχρι να γίνει χρυσή η επιφάνειά του).
Μπορούμε πριν ψήσουμε τη φοκάτσια να βάλουμε στην επιφάνεια ντοματίνια κομμένα στη μέση ή ελιές.