loader image

Φοκάτσια με δενδρολίβανο & σκόρδο

Κατηγορία: Ζύμες, Ψωμί

Αρχική   /    Recipes   /    Φοκάτσια με δενδρολίβανο & σκόρδο

Η Φοκάτσια είναι πατητό ψωμί, ιταλικής προέλευσης, που μπορεί να συνοδεύσει υπέροχα κάθε γεύμα. Δείτε τη συνταγή από τη Χριστίνα Τσετινέ.
AuthorΧριστίνα ΤσετινέCategory,

Η Φοκάτσια είναι πατητό ψωμί, ιταλικής προέλευσης, που μπορεί να συνοδεύσει υπέροχα κάθε γεύμα.
Δείτε τη συνταγή από τη Χριστίνα Τσετινέ.

Yields1 Serving
Υλικά:
 350 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 120 ml ελαιόλαδο
 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
 δενδρολίβανο και θυμάρι (κατά προτίμηση φρέσκα)
 πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 235 ml χλιαρό νερό
 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
 ½ κ.γ μέλι
 αλάτι
Εκτέλεση:
1

Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο ,τα αρωματικά μας που έχουμε ψιλοκόψει, το πιπέρι και το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.

2

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και το μέλι, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε 5 λεπτά.

3

Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 κούπα από το αλεύρι και ¼ της κούπας από το αρωματισμένο ελαιόλαδο στο μείγμα της μαγιάς, ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά.

4

Στο τέλος ρίχνουμε στο μείγμα το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με λίγο ακόμη αλάτι και ζυμώνουμε ελαφρώς.

5

Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο ζυμάρι (δε χρειάζεται πολύ ζύμωμα, γύρω στο ένα λεπτό).

6

Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος γύρω στη 1 ώρα.

7

Μετά από μία ώρα λαδώνουμε ένα μεσαίου μεγέθους ταψάκι και απλώνουμε το ζυμάρι πιέζοντάς το με τα δάχτυλά μας(για να δημιουργηθούν οι χαρακτηριστικές ανωμαλίες στην επιφάνεια της ζύμης ).

8

Από πάνω βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με τα μυρωδικά και αν επιθυμούμε ολόκληρα φύλλα δενδρολίβανου.

9

Αφήνουμε άλλα 20 λεπτά να ξεκουραστεί.

10

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 15-20 λεπτά (ή μέχρι να γίνει χρυσή η επιφάνειά του).

Μπορούμε πριν ψήσουμε τη φοκάτσια να βάλουμε στην επιφάνεια ντοματίνια κομμένα στη μέση ή ελιές.

Ingredients

Υλικά:
 350 g αλεύρι Γ.Ο.Χ. Κομοτηνής
 120 ml ελαιόλαδο
 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
 δενδρολίβανο και θυμάρι (κατά προτίμηση φρέσκα)
 πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 235 ml χλιαρό νερό
 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
 ½ κ.γ μέλι
 αλάτι

Directions

Εκτέλεση:
1

Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο ,τα αρωματικά μας που έχουμε ψιλοκόψει, το πιπέρι και το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.

2

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και το μέλι, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε 5 λεπτά.

3

Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 κούπα από το αλεύρι και ¼ της κούπας από το αρωματισμένο ελαιόλαδο στο μείγμα της μαγιάς, ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά.

4

Στο τέλος ρίχνουμε στο μείγμα το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με λίγο ακόμη αλάτι και ζυμώνουμε ελαφρώς.

5

Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο ζυμάρι (δε χρειάζεται πολύ ζύμωμα, γύρω στο ένα λεπτό).

6

Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος γύρω στη 1 ώρα.

7

Μετά από μία ώρα λαδώνουμε ένα μεσαίου μεγέθους ταψάκι και απλώνουμε το ζυμάρι πιέζοντάς το με τα δάχτυλά μας(για να δημιουργηθούν οι χαρακτηριστικές ανωμαλίες στην επιφάνεια της ζύμης ).

8

Από πάνω βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με τα μυρωδικά και αν επιθυμούμε ολόκληρα φύλλα δενδρολίβανου.

9

Αφήνουμε άλλα 20 λεπτά να ξεκουραστεί.

10

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 15-20 λεπτά (ή μέχρι να γίνει χρυσή η επιφάνειά του).

Μπορούμε πριν ψήσουμε τη φοκάτσια να βάλουμε στην επιφάνεια ντοματίνια κομμένα στη μέση ή ελιές.

Φοκάτσια με δενδρολίβανο & σκόρδο

Σχετικές Συνταγές:

Tres Leches καρναβαλικόBy Χριστίνα ΤσετινέΉρθες πάλι τρελό καρναβάλι, και γιατί μαζί με εμάς να μην "ντύσουμε" καρναβαλικά και τα γλυκά μας; Δοκιμάστε τη συνταγή για καρναβαλικό Tres Leches από την Χριστίνα Τσετινέ!
Red Velvet ΣουφλέBy Χριστίνα ΤσετινέΌταν ακούμε "Βαλεντίνος" τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι το κόκκινο χρώμα και το γλυκό! Το Red Velvet Σουφλέ έρχεται να συνδυάσει και τα δύο. Δείτε τη συνταγή από τη Χριστίνα Τσετινέ!
Χριστουγεννιάτικος κορμόςBy Χριστίνα ΤσετινέΑυτός ο Χριστουγεννιάτικος κορμός είναι τόσο νόστιμος όσο και εντυπωσιακός! Δοκιμάστε τον και θα ξετρελαθούν όλοι! Δείτε τη συνταγή από τη Χριστίνα Τσετινέ!